Alban Daci: Rëndësia e takimit Kotzias – Bushati në Korçë

NGA: ALBAN DACI

Takimi i Korces.Pse karendesi ky takim?

Separi, nuk duhet te jemi emotive per te bere komente apo deklarata pa pasur perpara te shkruar tekstin e marreveshjes te arritur mes pales shqiptare dhe asaj greke.

Se dyti, ky takim ka nje rendesi te jashtezakonshme, sepse deshmon linjen e qendrueshme e deri diku patriotike te Shqiperise perballe Greqise. Ky takim deshmon qarte se Greqia per ceshtje te perbashketa nuk mund te vendos veton dhe po ashtu duhet te pranoje edhe kushtet tona.
Se treti, problemet e trasheguara mes Greqise dhe Shqiperise- ne kuader te BE-se, te NATO-s, te sigurise dhe paqen ne Rajon- duhet te gjejne zgjidhje e kjo zgjidhje duhet te jete e perbashket, me leshime te vogla per te garantuar interesa me te medha te perashketa dhe reciproke.
Se katerti, duhet te behet kujdes nga pala Shqiptare ne te gjitha klauzolat ku trajtohet sovraniteti i vendit, teresia territoriale dhe te drejtat e shqiptareve kendej dhe andej. Keto lloj marreveshjesh duhet t’i nenshtrohen verfikimit kushtetues e pse jo edhe pjesmarrjes se drejteperdrejte te qytetareve shqiptare permes referendumit, nese eshte e nevojshme.
Se pesti, takimi i Kretes i pasuar nga ky i Korces dhe i te tjereve qe do te pasojne, deshmojne qarte faktin se, Greqis nuk ka me asnje ndjenje superioriteti perballe nesh, por jemi te barabarte si subjekt te Drejtes Nderkombetare. Marreveshja qe do te nenshkruhet me shume se analizon te kaluaren hedh shpresa per nje te ardhme te perbashket.
Se gjashti, politika e Tiranes nga 2013 e deri me sot, duke mos u bere pjese e kompromiseve por duke qendruar e palekundur ne qendrimet e saj, beri te mundur deri diku “neshtrimin e Athines zyrtare”, per te ardhur me u mbyllur ne nje hotel ne Korce dhe per te na degjuar deri ne fund ne lidhje me pretendimet tona.
Une, i shikoj pozitive zhvillimet mes Shqiperise dhe Greqise dhe sigurisht qe do i japin nje dimension tjeter Rajonit e ne vecanti marredhenieve bilaterale.