Substanca  e antidiplomacisë së  ditmirëve

Shkruan: Prof. Dr. Mehdi Hyseni

 

Barometri diplomatik

 

*** Ditëmirët e Shqipërisë në OKB, së bashku me Serbinë, me Rusinë, me Kinën dhe me Korenë Veriore  dy herë, më 2015 dhe më 2017 votuan kundër Amerikës, kurse në Tiranë nuk protestojnë kundër Serbisë, e cila mbi 90% të shqiptarëve autoktonë  ua mohon të drejtën historike mbi Kosovën, kurse antidiplomacia e Shqipërisë “çile guri gojën”!?

***  Ambasadori i Serbisë në Shqipëri, Mirolub Zariq, me të vizituar  serbët në Shkodër ( 8 janar 2018) me rastin e kërshëndellave ortodokse, deklaroi se “Kosova është Serbi dhe, gjithmonë do të jetë e Serbisë. (http://zeri.info/aktuale/180310/ambasadori-serb-ne-shqiperi-kosova-ka-qene-dhe-eshte-e-jona/.).

 Ndërkaq, Tirana zyrtare ( e kryediplomatit Ditmir Bushati,  e kryeministrit Edi Rama dhe e presidentit Ilir Meta ) nuk reagoi fare për të përgënjeshtruar një deklaratë të tillë  skandaloze antishqiptare të ambasadorit serb Mirolub Zariq?!

Si mund të jusitifikohet një heshtje e tillë e Ministrisë  së Punëve të Jashtme të Shqipërisë, të drejtuar nga Ditmir Bushati,  e të mos reagojë  ashpër ndaj deklaratës së Mirolub Zariqit, i cili në fytyrë ua përplasi gënjeshtrën ilirëve, ramëve dhe ditmirëve se “ Serbia kurrë nuk do ta njohë Kosovën, sepse është territor i Serbisë”!

E, këta burra të shtetit shqiptar,  asnjëri e as tjetri  “nuk e prishën tymin e duhanit”, që urgjentisht ta thërrisnin ambasadorin Zariq në Ministrinë e Punëve të Jashtme për të sqaruar deklaratën e tij, por, ashtu sikurse  në 30 vitet e shkuara, dëshmuan se nuk janë të preoukupuar me Kosovën, me shqiptarët nën Mal të Zi, nën Serbi ( Preshevë, Bujanoc, Medvegjë) nën FYROM (Iliridë) e nën Greqi (Epir dhe Çamëri), por janë bërë robër të strategjisë së tyre politike dhe diplomatike, sesi  të mos e zhbalancojnë ekuiibrin e marrëdhënieve  dhe të bashkëpunimit ndërfqinjësor dhe rajonal me “metropolet” kolonialiste  sllave ballkanike.

Ambasadori Mirolub Zariq, të shpallet person non grata në Shqipëri  

Ndër të parët (sipas detyrës), do të duhej të reagonte kryediplomati i Shqipërisë, Ditmir Bushati, duke thirrur urgjentisht ambasadorin serb Mirolub Zariq në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Shqipërisë, që t’ia dorëzonte notën protestuese  për shkak të deklaratës së tij provokuese,  të papranueshme dhe tejet të dëmshme për interesin reciprok dhe për marrëdhëniet e dy shteteve. -Kjo deklaratë nuk  është e para, por përsëritje e deklaratave të përditshme provokuese e diplomatëve dhe e politikanëve  më të lartë zyrtarë të Serbisë, sin ë Beograd, në Tiranë, në Bruksel, në Nju-Jork dhe në Uashington se  “Kosova është Serbi”.

Kjo deklaratë e ambasadorit serb Zariq është e dëmshme dhe me pasoja të paparashikuara për marrëdhëniet bilateral mes  Tiranës dhe Beogradit, sepse prek thellësisht interesin nacional dhe shtetëror të Shqipërisë  dhe të Kosovës.

Derisa përfaqësuesit zyrtarë më të lartë politikë të Serbisë, duke përfshirë edhe presidentin Alekandar Vuçiq,  nënkryeministrin dhe me ministrin e Jashtëm Ivica Daçiq, si dhe patriarkun racist të Kishës Ortodokse Serbe, Irinej…etj., të trumbetojnë në sy të botës se “Kosova është terrtor  i Serbisë”, Shqipëria nuk mund të ketë marrëdhënie të mira  fqinjësore  me Serbinë mbase Kosova është e pavarur dhe sovrane (17 shkurt 2008) dhe i përket vetëm Shqipërisë etnike, jo Serbisë kolonialiste, ekspansioniste dhe gjenocidale (1912-2018).

Pra,  derisa përfaqësuesit e lartë  të Beogradit, të deklarojnë zyrtarisht se “Kosova është e Serbisë”, realisht e as ligjërisht nuk mund të ketë zhvillim normal të bashkëpunimit dhe të mirëkuptimit të ndërsjellë  në frymën e fqinjësisë së mirë midis Tiranës dhe Beogradit. Gjithashtu, nuk mund të ketë bashkëpunim rajonal siç parashikojnë parametrat e strategjisë dhe të standardeve integruese të BE-së.

Mirëpo për t’I evituar në të ardhmen këto përpjekje dhe ambicie negative , si dhe pretendimet territoriale të Serbisë ndaj Kosovë, që kanë për qëllim destabilizimin dhe  zhbërjen e shtetit të Kosovës, politika dhe diplomacia e Shqipërisë, duhet të protestojnë botërisht, duke kërkuar ndihmë dhe mbështetje konkrete nga partnerët  ndërkombëtarë (Amerika, BE-ja dhe NATO-ja), që ta disiplinojnë  Serbinë, duke e detyruar, që ta njohë Kosovën, si dhe të parandalohet  nga përzierja e saj në punë të brendshme të Shqipërisë dhe të Kosovës.

Për fund, një pyetje  për diplomacinë e  brishtë dhe defaktorizuese  të Ditmir Bushatit, çfarë do të kishte ndodhur me ambasadorin  aktual serb Mirolub Zariq, sikur ai të kishte pohuar në Tiranë, (në kohën e shtetit socialist të Enver Hoxhës), se “Kosova është Serbi”, ashtu si  deklaroi në Shkodër, me  8 janar 2018, me rastin e vizitës  që u bëri serbëve për festën e kërshëndellave ortodokse? – Sigurisht se, urgjentisht, do të detyrhej, t’i mbledhte “plaçkat diplomatike” dhe, do të mësynte Beogradin, pa asnjë  lamtumirë.

Çfarë nonsensi politik dhe diplomatik, të vijë një ambasador serb nga Beogradi në Tiranë, e të deklarojë se “Kosova është  e Serbisë”, e askush nga presidenca ( të paktën këshillëtarja serbe e presidentit Ilir Meta, Dejana Kallugjeroviq), nga parlamenti, nga qeveria dhe nga ministria e jashtme të Shqipërisë, të  mos  të reagojë për këtë skandal diplomatik, që paralajmëron minimin e shtetit të pavarur të Kosovës, kjo është më shumë se mjerim dhe fatkeqësi sui generis edhe për Shqipërinë edhe për Kosovën.

Çfarë është kjo diplomaci e ditëmirëve,  kur nuk është në gjendje  ta mbrojë interesin e përgjthshëm nacional në Ballkan?! 

Ndërkaq, për bythëprapë e për turpin e gjithë botës po di ta ngrejë zërin në selinë e OKB-së në Nju-Jork (2015 dhe 2017), duke votuar kundër  interesave strategjike të Amerikës, duke mbështetur çështjen e Palestinës së bashku me Moskën, me Pekinin dhe me Beogradin?!

Sa më sipër,  Shqipëria ka ndërtesën e Ministrisë së Jashtme, ka ambasada, konusllata  dhe përfaqësi diplomatike jashtë (bile disa janë bashkëdyzuar edhe me ato të Kosovës), por nuk ka diplomatë  të formatit të ish-ambasadorit të ndjerë Sokrat Plaka dhe kryediplomat të kalibrit botëror Reis Malile. Ky është hendikepi kryesor  i politikës së jashtme dhe të diplomacisë së sotme të Shqipërisë, përfaqësuesit e  së cilës nuk  mund të  trembin “macen prej përsheshit”.