Mbyllet faza e parë e Vettingut, 21 të shkarkuar dhe 13 të dorëhequr

Vettingu ka mbyllur fazën e parë të tij, kontrollin e gjykatësve dhe prokurorëve që kandidojnë për organet drejtuese të sistemit të ri gjyqësor.

Për tre muaj janë kontrolluar pasuritë e 48 gjyqtarëve dhe prokurorëve nga të cilët 21 janë shkarkuar nga detyra, ndërsa 27 të tjerë janë konfirmuar. Për 13 të tjerë vetingu është ndërprerë për shkak të dorëheqjeve nga sistemi.

Si pasojë vendi ka mbetur pa gjykatë kushtetuese dhe pa gjykatë të lartë, duke lënë pezull mijëra dosje, për të cilat nuk mund të merret vendim. Por ditën e sotme, organet e vettingut kanë nisur pushimet. Njoftohet se seanca e radhës do të jetë në 3 shtator.

Në vetting do të kalojnë mbi 800 gjyqtarë dhe prokurorë dhe procesi pritet të zgjasë 5 vjet.