Lidhjet e padukshme të Fatmir Xhafajt me biznesin dhe pasurimi i vëllait të panjohur

Emisioni “Top Story” në TCH u ndal mbrëmjen e së mërkurës në një profil të ish-ministrit të Brendshëm, Fatmir Xhafaj. Përveç historisë të tij të ngjitjes në politikë, përplasjet me Metën, Nanon dhe Ramën, akuzave për vëllain Agron Xhafaj ky emision pati edhe një pjesë investigative të lidhjeve të panjohura deri tani të Xhafajt me botën e biznesit. Një prej këtyre lidhjeve është edhe ajo me biznesmenin Besnik Sulaj i njohur si “Beso i Tajvanit” me ti cilin thuhet se lidhjet janë të hershme.

“Prej vitesh kanë qarkulluar zërat se Fatmir Xhafaj dhe Besnik Sulaj kanë qenë pronarë të kompleksit të pishinave pranë Liqenit Artificial, “Aquadrom”. Sipas Qendrës Kombëtare të Regjistrimit, Xhafaj nuk rezulton të ketë qenë aksioner, por fijet të çojnë tek ai. Një nga aksionerët e “Aquadrom”, Arjan Pelushi, ka në pronësi një firmë ndërtimi të quajtur Leaser Construksion. Kjo firmë ka ndërtuar pallatin e kunatit të Xhafës në Pogradec.

Por miqësia Xhafaj-Sulaj do të forcohej edhe më tepër pas ardhjes në pushtet të Partisë Socialiste, në vitin 2013. “Beso i Tajvanit” do të përfitonte ARMO-n, sa me ndihmën e bankës së nivelit të dytë, por edhe shkeljet e zyrës përmbarimore të Alban Qazimit, vëllai nga nëna i Fatmir Xhafajt” – thuhet në dokumentarin e “Top Story”.

“Emri i Besnik Sulajt, del sërish në skenë si personi që siguron lejen për ndërtimin e kompleksit të pallateve pranë Policisë Bashkiake në Tiranë, në truallin e një lulishteje. Kjo është leja e ndërtimit e dhënë nga bashkia e Tiranës në 21 Shkurt 2017, me hapësirë 3197 m2, për kompaninë “Arlis-Ndërtim” SHPK, me pronar të vetëm Armand Lilon. Ky i fundit është djali i tezes së bashkëshortes së Fatmir Xhafajt, Mimozës.

Vlen të theksohet fakti se leja e ndërtimit, është firmosur edhe nga dhëndëri i Xhafajt, Ditjon Baboçi, i cili mban postin e drejtorit të Urbanistikës në Bashkinë e Tiranës. Duket se skema tashmë është e zbardhur dhe Fatmir Xhafaj ishte kapur fund e krye nga konflikti i interesit me familjarët e tij. Biznesi rrotullohej tek dy emra, Fatmir Xhafaj dhe Besnik Sulaj” – raporton dokumentari