Veprimtaria e Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikan gjatë vitit 2018

Shkruan: Adnan Mehmeti, Stamford, CT

 

Misioni i Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë është t’i sjellim komunitetit tonë, dhe të gjithë shqiptarëve kudo që janë, një krijimtari letrare të cilësisë së lartë në përputhje me standartet bashkëkohore të botës ku jetojmë. Po kështu, do të bëjmë ç’të jetë e mundur, që të zbulojmë dituri të reja e të krijojmë një art të ri letrar, për të pasuruar civilizimin shqiptar dhe për të kontribuar në mënyrë të ndjeshme edhe ndaj progresit letrar botëror.

 Gjatë këtij viti u botuan 29 tituj nga anëtarë aktivë të Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë (7 romane, 1 novelë, 1 libër me tregime, 1 kritikë letrare, 5 publicistikë dhe 14 përmbledhje me poezi) albanianlit.org

Viti 2018 ishte një vit i mbarë për lidhjen tonë, me shumë angazhime dhe arritje individuale dhe gjithashtu edhe si grupim. Viti 2018 i shpallur Viti i Skënderbeut na mbushi me krenari dhe frymëzim.

Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro –Amerikanë, në Monroe College, të Nju Jorkut, me mbështetjen dhe bashkëpunimin e poetëve, shkrimtarëve, artistëve, gazetarëve, pedagogëve, dashamirës të artit e letërsisë, si dhe me angazhimin dhe përkrahjen e Haxhi Berishës, profesor në këtë Kolegj, përuruan vëllimin poetik bilingual, “Piktura në fjalë”, të poetes së talentuar e të mirënjohur, të profesoreshës dhe poliglotes amerikane, shqipfolëses, Carrie Hooper. Ndryshe nga takimet e shumta, gjatë këtyre viteve, kësaj here, kjo Shoqatë i zgjeroi hapësirat e saj, pasi përzgjodhi një poete amerikane, duke marrë përsipër, gjithashtu, botimin e librit të saj, në Shtëpinë Botuese “Buzuku” të Prishtinës.

Botimi i librit të saj bëri jehonë të madhe tek lexuesi dhe tek kritika letrare. Libri ishte i kërkuar në panairin e Librit në Frankfurt të Gjermanisë.  Mediat shkruan në Shqipëri dhe në Diasporë. Edhe Zëri i Amerikës përgaditi një kronikë duke e vlerësuar lart përkushtimin e saj për gjuhën shqipe dhe shqiptarët. Carrie Hooper u shpall Anëtare Nderi e shoqatës sonë.

Carrie Hooper në mesin e shkrimtarëve shqiptaro-amerikanë

 

Gjatë këtij viti jemi vlerësuar nga takimet institucionale mes dy ministrave të Diasporës si dhe në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës.

Në Qendrën “Stamford”, z.Majko u takua me përfaqësuesit e Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë, të cilët gjithashtu i vlerësoi për kontributin në promovimin dhe ruajtjen e gjuhës, kulturës dhe identitetit shqiptar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Të pranishmit, mes të cilëve edhe kryetari i qendrës, z. Adnan Mehmeti, i folën Ministrit për panairet e librave të organizuara në New York dhe aktivitetet e tjera që synojnë promovimin e krijimtarisë së anëtarëve të shoqatës. Z. Majko sugjeroi organizimin e një aktiviteti të përvitshëm, i cili në qendër do të ketë librin shqip. Z. Richard Lukaj shprehu vullnetin për të ndihmuar me krijimin e një biblioteke për komunitetin shqiptar, që do të jetë një nga më të mëdhatë e këtij lloji (faqja zyrtare e Ministrisë së diasporës).

Shkrimtarët shqiptaro-amerikanë në takim me ministrat e Diasporës

 

Në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës në Prishtinë, u organizua një takim pune në mes kryetarit të Akademisë, Akademik Nexhat Dacit dhe presidentit të Shoqatës së Shkrimtareve Shqiptaro-Amerikanë, Adnan Mehmeti. Ky takim pune, ishte një njohje me botimet e fundit të Shoqatës, siç është monografia e aktiviteteve të Shoqatës, “Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë” si dhe antologjia “ROZAFA’S MILK” (Qumështi i Rozafës), në të cilën janë të prezantuar 19 poetë, anëtarë të Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë. I shoqëruar me një parathënie, dhe i përgatitur nga profesoresha e letërsisë amerikane, Diane Durant, ky libër për herë të parë në historinë e letërsisë shqipe që krijohet në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, tregon interesimin me ambicioz dhe më serioz të botuesve amerikanë për poezinë shqipe që krijohet në Amerikë.

Kryetarit i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, Akademik Nexhat Daci dhe presidentit të Shoqatës së Shkrimtareve Shqiptaro-Amerikanë, Adnan Mehmeti

 

Si çdo vit, Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë i bashkangjitet eventit “Ditët e Letërsisë Shqipe në Michigan 2018” ose e njohur ndryshe edhe me titullin si “Festa letrare shqiptaro-amerikane”, organizuar nga Botuesi i Revistës “Kuvendi” në Detroit, shkrimtari dhe publicisti, Pjeter Jaku, që u  zhvillua në datat  26-27-28 tetor 2018,- me pjesëmarrjen e Kryetares  së Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë, Raimonda Moisiu, si dhe anëtarëve të Shoqatës: Ramiz Gjini, ish kryetari i Shoqatës, Pierre Simsia, ish sekretari i Shoqatës dhe Reshida Çobo, anëtare e Shoqatës.

Pjesëmarrës në Ditët e letërsisë shqipe, 2018

 

Themeluesi dhe ish presidenti i Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Ameriaknë, Dr. Gjekë Marinaj, ishte subjekt suksesi në mes dy kontinenteve, në Evropë dhe në Amerikë. Teoria e Protonizmit e Gjekë Marinajt, u bë pjesë integrale akademike edhe në Universitetin “Shën Cirili e Metodij” në Shkup, me lejen e Bordit për akreditim dhe evaluim për arsimin e lartë që funksionon në kuadër të Ministrisë së Arsimit të R. së Maqedonisë, Rektorati i Universitetit “Shën Cirili e Metodij” në Shkup, e jetësoi propozimin që Teoria e Protonizmit e Gjekë Marinajt, të inkuadrohet në programin e tyre akademik. Në programin studimor Kulturologjia për studentët master, me propozim të prof. dr. Afrim A. Rexhepit, Teoria e Protonizmit jo vetëm që u bë pjesë e listës më të ngushtë për nevojat e programit Kulturologjia, por edhe pjese përbërëse e listës më të gjerë të Universitetit në fjalë, edhe atë, për lëndët opcionale për master, dedikuar nevojave akademike të Fakulteteve tjera nga shkencat Humane dhe Shoqërore. Në këtë Universitet shtetëror, Teoria e Protonizmit, funksionin e vet pedagogjik do ta jetësojë nga ky vit, pra nga viti akademik 2018/2019. Përndryshe, Teoria e Protonizmit, e lansuar në vitin 2005, botërisht është pranuar në De Moyen në SHBA, në vitin 2011, si njëra nga teoritë progresive për Letërsinë dhe si vlerë e shtuar e shkencave humane sot.

Poeti shqiptaro-amerikan Dr. Gjekë Marinaj, ishte i ftuari i Shoqatës së Shkrimtareve të Serbisë për dy evenimente letrare dhe kulturore. Njëri ka të bëjë me ftesën e tij për të marrë pjesë në promovimin e librit me poezi të zgjedhura të Marinajt “Vi për të risuar”, përkthyer në serbisht nga përkthyesi Pjetër Dreshaj. Ndërsa evenimenti tjetër i përket një ftese nga e njëjta shoqatë, por këtë herë në një cilësie tjetër, pra si shkrimtar përfaqësues i Amerikës në Asamblenë e 55-të të Shkrimtarëve Ndërkombëtarë në Beograd.

Gjithashtu, u botua libri i Gjekë Marinaj me poezi të zgjedhura “24 orë dashuri”, botuar nga shtëpia botuese “Esq” në Republikën e Azerbajxhanit. Libri është përkthyer në gjuhën Azerbajxhanase nga përkthyesja e talentuar Elcan Salmanqızı me redaktim të Günel Shamilqizi-it.

 

Dr.Gjekë Marinaj, themeluesi dhe ish-Presidenti i Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë

 

Në Nju Xhersi Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë e mbështeti promovimin e krijimtarisë letrare të Dr. Bexhet Asanit, anëtar i Shoqatës, që u mbajt në qytetin ku jeton autori. Ky aktivitet letrar u organizua nga romancierja Sabije Veseli dhe u moderua nga Mëhill Velaj. Artisti Xhevat Limani deklamoi poezitë e Naim Frashërit tonë të madh. Manifestimin e përshëndetën, përveç tjerëve, edhe Llazar Vero, anëtar i shoqatës së shkrimtarëve që vinte nga Filadelfia. Anëtarët e Shoqatës së Grave “Marigona” kishin përgaditur ushqim tradicional shqiptar për pjesëmarrësit e takimit.

Në promovimin e krijimtarisë letrare të Dr. Bexhet Asani

Teatri Shqiptar i Amerikës, me ne krye aktorin, dramaturgun, poetin dhe regjisorin e shquar Z. Xhevat Limani, anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve, në Muzeun Historik Kombëtar në Tiranë, promovuan poemën dramatike “Gjergj Kastrioti Skenderbeu” të Xhevat Limani. Qendra e artit dhe kulturës shqiptare e shpalli Princi i artit dramatik shqiptar.

Presidenti i Republikës Ilir Meta takoi aktorin e njohur. “Pata kënaqësinë ta takoja dhe ta përgëzoja artistin Limani për realizimin e spikatur të rolit të Heroit tonë Kombëtar dhe për promovimin shqipërisht të figurës së tij, por edhe të kombit shqiptar kudo në botë”, shkruan Kreu i Shtetit.

Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta takon aktorin Xhevat Limani

Gjatë këtij viti u shua njeriu i mirë dhe i mrekullueshem, Dedë Elezaj, aktivisti dhe veprimtari i palodhur dhe mik e dashamirës i artit e letërsisë, anëtari  i Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë.

Grupit tonë gjatë këtij viti na u shtuan 7 anëtarë të rinj (Carrie Hooper, Anëtare Nderi, poete që jeton në Nju Jork siç janë edhe dy të rinj nga i njëjti shtet, dy poetë të talentuar por edhe intelektual duke ndjekur dy universitete prestigjioze Akri Çipa ndjek aktualisht studimet për master shkencor në Columbia University në New York dhe Rovena Grishaj që aktualisht vazhdon studimet në New York, në St. John’s University për degën Psikologji, gazetari Shaqir Salihu i njohur për karrierën e tij 32-vjeçare në shërbimin në Shqip të Zërit të Amerikës, në Uashington DC, shkrimtari Luan Kalana nga Florida, shkrimtarja Besa Rexhepi me banim në Michigan si dhe studiuesja dhe poetja Shahbaze Grajçevci që jeton mes dy vendeve, mes Kosovës dhe Nju Njorku (Për anëtarët e rinj që aderuan është përgaditur një shkrim në vete)

Çmimi që ndahet nga Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë “Shkrimtari i vitit” i jepet shkrimtarit e poetit, Petraq Janko Pali- me motivacionin: “Shkrimtar   mjaft popullor dhe autor produktiv, i përkushtuar, pasionant, veçanërisht në radhët e krijuesve shqiptaro-amerikanë, mbështetës dhe promovues i artit dhe kulturës në Diasporë”.

Gjatë vitit 2018 u botuan librat nga anëtarët e Shoqatës së Shkrimtarëve:

Anton Çefa “Fjala shqipe si zjarr i shejtë”, Poezi, 2018

Bexhet Asani “Orbita e fjalës”, Publicistikë, 2018

Besa Rexhepi “Shpresa”, Novelë, 2018

Carrie Hooper “Piktura në fjalë”, Poezi, 2018

Dalan Luzaj “Vargje nga Çikago”, Poezi, 2018

Dalan Luzaj “Edhe të tjerët kanë vuajtur”, Poezi, 2018

Eleonora Gjoka “Stafeta e dashurisë”, Poezi, 2018

Gjekë Marinaj “24 orë dashuri”, Poezi të botuara në Azerbejxhan, 2018

Hys Hasa “Vlera intelektuale kuksiane”, Publicistikë, 2018

Hys Hasa “Të jetosh me dashamirësinë e vlerave njerërzore, Publicistikë, 2018

Iliriana Sulkuqi “Sot pagëzova dashurinë”, Poezi, 2018

Iliriana Sulkuqi “Ëndrra pa semaforë”, Poezi,2018

Iliriana Sulkuqi “Takim me pritjen”, Poezi, 2018

Iliriana Sulkuqi “Aromë me ngjyra”- antologji e poeteve elbasanase, 2018

Luan Kalana “Atelie e shpirtit”, Jetëshkrime, 2018

Luan Kalana “Gj.K Skënderbeu”, Antologji poetike, 2018

Mëhill Velaj “E dhunuara E…”, Roman, 2018

Mëhill Velaj “Nën hijen Big Ben”, Roman, 2018

Petraq Pali “Apokaliptik”, Roman, 2018

Petraq Pali “Goja e natës”, Roman, 2018

Petraq Risto “Jetoj në një karusel të ndryshkur”, Poema, 2018

Petraq Risto “Një grua me Urdhrin e Ujkut”, Roman, 2018

Raimonda Moisiu “S’i them askujt”, Roman, 2018

Raimonda Moisiu “Sudime, Esse, Kritika letrare”, 2018

Raimonda Moisiu “Gazetaret femra në SHBA”, Publicistikë, 2018

Rovena Grishaj “Pluhur fryme”, Prozë poetike, 2018

Sabije Dervishi Veseli “The Cheater and Prostitute in my bed”, Roman, 2018

Xhevat Limani “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”, Poemë dramatike, 2018

Vlash Fili “Gëzimi i fëmijës”, Rrëfenja, 2018

Urojmë që t’i lexoni veprat letrare të anëtarëve të shoqatës, dhe të njihemi sa më mirë me njëri tjetrin. Dua të përcjell mesazhin e Ciceronit, oratorit të njohur romak, “Librat janë ushqim i djalërisë, zbavitje e pleqërisë, stoli e përparimit, mburojë dhe prehje në mundime, dritë në shtëpinë e errët, shokë ditën, natën, në ndjenja dhe në udhëtim”. Anëtarët e Shoqatës për këto 17 vite rrugëtojnë në udhëtimin e shkronjave. E këtë vit na u bashkua poetja amerikane Carrie Hooper. Ne, të vendosur vazhdojmë të shkruajmë historinë e letrave shqipe në Amerikë.

Gëzuar vitin e Ri 2019, anëtarë të dashur dhe të gjithë ju, lexues të dashur, në Shqipëri dhe në Diasporë!

Nju Jork, fund-dhjetor 2018

Shënim: Adnan Mehmeti është president i Shoqatës së Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikan