Një panoramë e zymtë e Rilindjes

Nga – Enkelejda Rica

Duke shëtitur nëper qytete dhe duke takuar për ditë njerëz të cilet shprehin pakënaqesitë dhe problemet që kane , arrine të shohesh dhe të përceptosh se në ç’gjendje është Laçi sot.
Për vite të tëra me radhe infrastruktura rrugore ka ndaluar së zhvilluari. Thuajse asnje rruge apo cope trotuar i denje nuk i është shtuar qytetit tone. Madje me keqardhje me duhet të them se as llambat e djegura të ndriçuesve të rruges nuk zevendesohen. Terri e ka pushtuar këtë qytet ,i cili vetem terr nuk meriton.Duke pare këtë gjendje të infrastruktures mund të heqim paralele të njejta në shume fusha të tjera e padyshim tek ajo me nevralgjikja:punesimi. Asnje vend i ri pune nuk është hapur në qytetin tone qofte nga pushteto qëndrore dhe as që bëhet fjale nga pushteti lokal. Papunesia është ulur kembekryq e mjerueshem në qytetin tone dhe nese kjo papunesi hecen në keto ritme uria s’ka per të qënë large.
E sikur mos të mjaftonte papunesia e gjithe ky mjerim , qeveria jone u pret një fature tjeter njerzeve me hallexhinje , atyre me ndihme sociale duke ua hequr ate. Që të sigurosh ndihmen sociale apo ate që rendomte quhet kemp duhet të jesh mike i “Rilindjes” apo zagareve të saj ne pushtetin lokal.
Çfare mund të them për gjendjen e spitalit tone , ku të gjithe Laçianet e dine mire se në atë spital as paracetamol nuk gjen e jo më shërbime të tjera, të cilat janë krejte jetike.
Spitali jone bën vetem serume me vigonat e tejperdorur, çdo urgjence niset drejt Tiranes e në rastin më të mire drejt Lezhes. Sherbimi është krejt mercenar dhe spitali nuk siguron asnje barne . Eshtë një spital ku per faj të gjendjes dhe degradimit që i është bërë ka më shume shofer ambulancash sesa paciente.
Problemet tona jane të panumerta , jane të diagnostikueshme kollaj. Keto që rendita une jane një pjese .
Nje pjese e vogel e atyre që une vete jetoj dhe dëgjoj çdo dite.Por keto probleme mund të zgjidhen , me deshire dhe vullent të mire politike. Prandaj qytetaret duhet të kenë kujdes kur të zgjedhin. Shkaterrimin apo ndertimin. Gjithçka mund të zgjidhet dhe rregullohet me shume pune dhe vullnet.