Amerika ta “disiplinojë” BE-në dhe Serbinë

Shkruan: Prof .Dr. Mehdi Hyseni

   

Barometri diplomatik

Ndryshe, së shpejti Kosova, do të copëtohet dhe do të përfundojë nën Serbinë kolonialiste dhe neokolonialiste. -Beogradi dhe Moska po përgatisin më të keqen për Kosovën-copëtimin ose kthimin e saj nën Serbinë e dikurshme kolonialiste dhe gjenocidale (1912-1999).

Bashkimi Evropian (BE)  haptazi qe 8 vjet përmes Dialogut të Brukelit (2011-2019) po i  kushtëzon dhe po i diskriminon shqiptarët, kurse po e favorizon Serbinë, që të përfitojë ndonjë metër territor të Republikës së Kosovës kinse në emër të  “normalizimit” të marrëdhënieve reciproke, të “shkëmbimit”, përkatësisht të “korrigjimit” të territoreve mes Kosovës dhe Serbisë.

Këtë njëanshmëri të BE-së në dëm të  interesave vitale kombëtare dhe shtetërore të shqiptarëve të Republikës së Kosovës, e vërtetojnë këto fakte të pamohueshme: (i) I detyroi liderët politikë  “ahmakë”,  miopë dhe frikacakë e të paditur të Qeverisë dhe të Kuvendit të Kosovës, që t’ia falnin Malit të Zi  “8200  hektarë” territor si kusht për liberalizimin e regjimit të vizave.

Mirëpo, kjo nuk ndodhi, sepse BE-ja nuk e përmbushi premtimin e dhënë. Megjithëkëtë,  pas kësaj maskarade, nuk ndodhi as “lufta me Malin e Zi”, siç pati paralajmëruar një deputet zëshëm i Kuvendit të Kosovës, që e kundërshtoi këtë “pazar pa para” në dobi të zgjerimit të territorit të Malit të Zi; (ii) BE-ja po ushtron trysni  ndaj Qeverisë së Kosovës, që pa asnjë kusht, të anulojë “taksën e Tarifës Doganore 100%” ndaj mallrave të Serbisë dhe të Bosnjë e Hercegovinës; (iii) Tash, kushtëzimi më “taze” i BE-së, është kundërshtimi i  “Statutit të Ri për Trepçen”, miratuar nga Kuvendi i Republikës së Kosovës, më 3 shkurt 2019.

Këtë kundërshtim e bëri zëdhënësja  e Komisionit Evropian, Maja Kociançiq, duke pohuar se ”Çështja e Trepçës duhet të zgjidhet nëpërmjet marrëveshjes gjithëpërfshirëse për normalizimin e dialogut ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit në Bruksel.”!?

Eh, ky është provokim i keq, i papranueshëm dhe përzierje direkte i Maja Kocioançiqit në çështje të brendshme të Kosovës, sepse “Trepça” nuk është në agjendën e negociatave serbo-shqiptare të Dialogut të Brukselit (2011-2019).

Këtë provokim të thellë politko-propagandistik antishqiptar të Maja Kociançiqit, me plotë drejtë e përtrollisi kryeministri i Qeverisë së Kosovës, Ramush Haradinaj, duke nënvzuar se “ Deklarata e Maja Kociançiq cenon sovranitetin e Kosovës. Trepça nuk është çështje e hapur mes Kosovës dhe Serbisë dhe, në asnjë moment populli i Kosovës dhe institucionet e saj nuk do të lejojnë krijimin e temave false që  qartazi kanë për qëllim ndarjen e Kosovës. Reagimi i BE-së kundër miratimit të Statutit të Trepçës nga Kuvendi i Republikës së Kosovës është dëshmi se BE-së i ka humbur rruga në oborr.”  (https://lajmpress.com/haradinaj-be-se-i-ka-humbur-rruga-ne-oborr/).

Kryeministri R. Haradinaj ka të drejtë ligjore dhe kushtetuese, që  të mos e heqë “taksën 100%” dhe të, mos lejojë vazhdimin e Dialogut derisa Serbia ta njohë Kosovën dhe, derisa BE-ja t’ia njohë liberalizimin e vizave Kosovës.

E kuptoj Serbinë pse e do “Manastirin” Trepça, sepse kjo është sëmundje shekullore e pushtuesve kolonialistë serbë, por nuk e kuptoj sllovenen Maja Kociançiq (Zëdhënëse e Komisionit Evropian), pse ajo kërkon që “Trepça” të jetë objekt dialogimi mes palëve negociuese në Bruksel?

Këtë absurd dhe përzierje direkte të saj në punë të brendshme të Kosovës së pavarur dhe sovrane, nuk e kuptoj, kush është ajo, dhe, kush e ka autorizuar, që të bëjë deklarata të tilla politiko-propagandistike për të “cenuar sovranitetin e Kosovës”, siç ka theksuar me  plot të drejtë kryeministri i Qeverisë së Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj.

S’besoj që ka ndonjë lider politik, që e hedh Trepçen në pazarin e Brukselit

Thjesht, për faktin se mbi 2 milionë shqiptarë, do të ngelnin pa punë, pa bukë, pa ekzistencë, pa ardhmëri dhe, vazhdimisht me strajca, me foshnja dhe me djepa në krah, duke braktisur vendin për në shtetet e Evropës dhe të botës. Nëse ndodh që, edhe Trepça  shqiptare t’i falet Serbisë, ashtu siç iu falën “8200 hektarë” territor Malit të Zi, atëherë shqiptarëve nuk u mbetet tjetër vetëm se të marrin Evropën dhe botën në sy, pa destinacion të caktuar, si nomadët e shkretë, ku të ndalë “rrota e qerres” nën qiell të hapur dhe në tokën e huaj, përjetësisht i humbur dhe i tretur për një krodhe buke  të  hidhur  migjeniane  të   Poemës së Mjerimit: “Kafshatë që s’kapërdihet asht, or vlla, mjerimi, kafshatë që të mbetë në fyt edhe të ze trishtimi, kur shef ftyra të zbeta edhe sy të jeshilta që të shikojnë si hije dhe shtrijnë duert e mpita edhe ashtu të shtrime mbrapa teje mbesin të tanë jetën e vet derisa të vdesin.” (Millosh Gjergj Nikolla-Migjeni).

Stop Dialogut, që në shënjestër  ka “manastirin” Trepça të Kosovës !

Liderët e verbër dhe injorantë politikë të Kosovës, pa e pyetur popullin përqafuan Dialogun me palën serbe në Bruksel, më 2011, ku Serbia gjenocidale qe 8 vjet po luan “trakamica” me fatin e mbi 2 milionë shqiptarëve të Kosovës, duke i shantazhuar dhe  duke i kërcënuar me copëtimin dhe me rikolonizimin e  territorit të tyre.

Ndërkaq,  “asët”  e BE-së në përpjekje që sa më parë ta “rehatojnë” Serbinë kolonialiste dhe gjenocidale në rradhët e saj, pa asnjë arsye mbi 2 milionë shqiptarë të Kosovës-viktima të terrorizmit dhe të gjenocidit serb (1989-1999) , i getoizuan dhe i diskriminuan, duke mos ua njohur  të drjetën e liberaizimit të vizave.

Ky veprim diskriminues, antihuman, antiligjor dhe antidemokratik i BE-së  ndaj shqiptarëve të Kosovës, është në kundërshtim me të gjitha ligjet e konventat ndërkombëtare për të drejtat dhe liritë  e njeriut.

E pyesim humanizmin, drejtësinë dhe demorkacinë e BE-së, si është e mundur (teorikisht dhe praktikisht) që t’i heqën vizat Serebisë (2009-2019), e cila bëri tri gjenocide (kundër Kroacisë, Bosnjës dhe Kosovës, gjatë viteve 1991-1999), e të mos u heqen vizat mbi 2 milionë shqiptarëve të Kosovës-VIKTIMA të maskarave dhe të GJENOCIDIT të Serbisë së Slobodan Milosheviqit (1989-1999)?

-Është ky diskriminim, padrejtësi, amoralitet dhe antihumanizëm?!

Fundja, derisa 2 milionë shqiptarë të Kosovës mbahen në geto, pa liberalizimin e vizave, pa kurrfarë bashkëpunimi reciprok politik, ekonomik e tregtar me Serbinë, logjika e shëndoshë e thotë se vazhdimi i dialogut të Brukselit me palën serbe dhe me ndërmjetsuesen  e BE-së së Federica Mogherenit, është vetëm NJË ZERO E MADHE dhe  me pasoja të rënda për  statusin e pavarësisë dhe të sovranitetit të Kosovës.

Këtë rrezik potencial e  paralajmëron edhe deklarata absurde e Maja Kociançiqit, e cila si “avokate” e palës serbe kërkoi që “Trepça” e Kosovës, të vihet në “rende dite” të Dialogut Brukselit!?

Pse zëdhënësja e  Federica Mogherinit, Maja Kociançiq po mbështet Serbinë, kur ajo nuk është avokate e palës serbe?!

-Sepse M. Kociançiq nuk e njeh historinë e Kosovës e as të Ballkanit (ndonëse lë përshtypje se ka njohuri të  bollshme të marrëdhënieve miqësore serbo-sllovene, sepse  historikisht, sllovenët gjithmonë kanë qenë më të afërt me serbët sesa me fqinjtë kroatë me të cilët kufizohet Sllovenia. Këtë e dëshmojnë edhe martesat e  tyre të përbashkëta),  ndryshe nuk do të përzihej në çështje të brendshme të Kosovës, duke kërkuar, që edhe “Trepça” të bëhej objekt debati në Dialogun serbo-shqiptar të Brukselit (2011-2019).

Sido që të jetë, mosnjohja e historisë së Kosovës, apo sentimenti historik i miqësisë slloveno-serbe, Maja Kociançiq , duhet të dijë të vërtetën se TREPÇA  ndodhet brenda territorit autokton të Kosovës shqiptare, JO të Serbisë së Nemanjiqve dhe të car Llazarit.

Pavarësisht nga shantazhet, trysnitë, manipulimet, diktati dhe kushtëzimet që  po  i bëhen Kosovës nga ana e Serbisë dhe e BE-së, QEVERIA DHE KUVENDI KOSOVËS, duhet të kërkojnë nga AMERIKA, që të ndërpritet Dialogu i Brukselit (2011-2019), sepse Serbia me partnerët e vet  po kërkojnë revidimin e statusit politik të Kosovës, duke  copëtuar territorin verior të saj kinse në emër të “shkëmbimit” të territoreve dhe të “normalizimit” të marrëdhënieve mes Serbisë dhe Kosovës. Ky është mashtrimi, që po shihet nga “aeroplani”. Prandaj,  ai Dialog, duhet të ndërpritet me ndihmën e Amerikës. Ndryshe, Kosova, do të shndërrohet në kaos dhe në krizë politike permanente derisa Serbia t’ia këputë ndonjë copë teritor së bashku me kombinatin metalurgjik “Trepça”.

Kjo është sëmundja e vjetër shekullore e Serbisë,  e cila  si fuqi koloniale dhe gjenocidale  “Trepçen” (ari, argjend, bakër, zink dhe plumb) e ka kullotur jo më pak se 100 vjet (1912-1999).

Ndaj, që të mos ndodhë një rikolonizim dhe riankseim i saj nga ana e Serbisë, urgjentisht nevojitet që Qeveria dhe Kuvendi i Kosovës, ta pezullojnë Dialogun e Brukselit dhe, në vend të tij, të kërkojnë nga Amerika organzimin e një Konference Ndërkombëtare për Ballkanin, jo vetëm për Kosovën dhe për Serbinë, siç është Dialogu i Brukselit, i cili s’është gjë tjetër veçse  NJË DËSHTIM 9-VJEÇAR.