E rrallë! “Pantera e zezë” nuk ishte parë prej 100 vjetësh

Duket se macja e zezë mitike ekziston vërtetë. Biologët kanë mundur të shohin pamjet e rralla të një leopardi të zi në Kenia, për herë të parë që kur kafsha u fotografua në Afrikë në vitin 1909.

Nick Pilfold, një shkencëtar global në kopshtin zoologjik të San Diegos, thotë se ishin me fat që mundën të kapin pamje të tij. Skuadra e tij e biologëve kishin vendosur kamera për kafshët për të gjetur popullatën e leopardëve pranë Loisaba Conservacy në kontenë e Laikipia në Kenia vitin e shkuar kur ata dëgjuan raportim e të pakonfirmuara për një leopard të mundshëm të zi.

“Ne shtuam numrin e kamerave në zonën ku na raportuan. Në pak muaj, ne u shpërblyem për vëzhgimin tonë të shumëfishtë me kamerat tona”, tha ai.

Ngjyra e zezë e këtij leopardi është për shkak të melanizmit, një mutacion gjenetik si rezultat i mbiprodhimit të pigmentit, thotë Pilfold. Është e kundërta e albinizmit, dhe edhe pse gjatë ditës duket e zezë, nuanca të roëz janë të dukshme natën gjatë pamjeve me infrared.

Edhe pse ka pasur raportim se kanë parë leopardë të zinj, të njohur dhe si pantera e zezë, i fundit i konfirmuar ka qenë në Etiopi një shekull më parë ka thënë më tej shkencëtari.