Mos e ushqeni popullin me propagandë dezinformuese ultranacioaliste serbe

Shkruan: Prof. Dr. Mehdi Hyseni

 

Barometri diplomatik

Nuk është e vërtetë se   Amerika dhe BE-ja “janë në dijeni” dhe, kinse po e “mbështetin” njëfarë “Marrëveshje sekrete” fait accompli mes Vuçiqit dhe Thaçit për shkëmbimin e territoreve mes Serbisë dhe Kosovës.

Përkundrazi, edhe Uashingtoni dhe Brukesli janë deklaruar se do të përshëndesin çdo marrëveshje të arritur mes Beogradit dhe Prishtinës, pa kurrfarë imponimi dhe diktati. Madje, këtë e ka deklaruar edhe  vetë Moska zyrtare.

Prandaj,  përfolja e Amerikës dhe e BE-së se gjoja po “ditkan” dhe po “përkrahkan”   një “Marrëveshje sekrete”, të dakorduar nga presidenti Vuçiq dhe homologu i tij Thaçi,  është gënjeshtër, spekulim, provokim, mashtrim, manipulim dhe shpifje e  propagandës ultranacionalsite serbe të masmediave  të Beogradit, që ka për qëllim që, së pari ta përmbysë regjimin e Aleksandar Vuçiqit (të cilin po quajnë “tradhtar” kinse për shkak të koncesioneve që po i bën Kosovës) dhe, së dyti, provokimin e një lufte të re në Kosovë, gjithnjë duke llogaritur në forcat ultranacionaliste serbe dhe në  mbështetjen e fuqishme të Rusisë dhe të aleatëve të saj sllavë.

Prandaj, është më se e domosdoshme, që masmediat shqiptare të mos e  “përçojnë” dhe të mos e mbështetin një propagandë të tillë krejtësisht antishqiptare, që ka për qëllim destabilizimin e Shqipërisë, si dhe “bombardimin” e  shtetit të pavarur të Kosovës.

Sepse mund të ndodhë, që dikush të bie viktimë e një propagande të tillë serbomadhe, ashtu siç pat rënë ish-kryeministri i qeverisë së Serbisë, Dr. Zoran Gjingjiq më 2003 në Beograd.  Ndaj, të mos ndiqet një propagandë e tillë masmediale, e cila mund të shkaktojë viktima të reja, edhe në Prishtinë, edhe në Beograd, edhe në Tiranë.

Një medium  i mirfilltë shqiptar, që publikisht është deklaruar se është me përmbajtje kombëtare, nuk do të duhej të publikonte shkrime të masemdiave serbe, por në rast nevoje, vetëm t’i komentonte ato, duke i cituar, jo duke i botuar në tërësi, sepse kjo formë shqipëruese e përmbajtjes së tyre  nuk  ka kurrfarë leverdie për interesin e përgjithshëm nacional dhe shtetëror shqiptar.

Prandaj, të gjitha masmediat shqiptare, duhet të përmbahen nga propaganda dezinformuese ultranacionaliste serbe e Beogradit, të mos e ushqejnë popullin me artikuj rinfus (me krunde të kontaminuara vdekjeprurëse), duke i publikuar si “origjinalë” dhe të “saktë” gjoja për “mbrojtjen” e interesit nacional dhe shtetëror të Kosovës.

Është e papranueshme që masmediat shqiptare në ballinat dhe në faqet tyre, të “riprintojnë” shkrime  me  tituj bombastikë dhe “sensacionalë” nga gazetat dhe nga portalet serbe, gjoja se çojnë “ujë në buti të mullirit” të inetresave jetike të shqiptarëve dhe të Kosovës apo të Shqipërisë. Kjo është e turpshme, e panveojshme dhe shumë e dëmshme për interesat vitale kombëtare dhe  shtetërore shqiptare.

Kuptohet, nëse preket intersi nacional dhe shtetëror shqiptar,  ne kemi të drejtë  dhe për detyrë, që t’i komentojmë shkrimet e publikuara  nga masmediat e ndryshme , si dhe nga ato serbe (duke i cituar dhe interpertuar ato me fjalë tona), por jo asesi nuk është në interesin e afirmimit të mediave shqiptare, që ato  t’i publikojnë në tërësi, e për më keq t’i trajtojnë si “top lajme”, që t’i “hanë më lehtë” lexuesit shqiptarë, sepse ato asgjë nuk përmbajnë të vërtetë as për shqiptarët, as për Kosovën  e as për Shqipërinë etnike, as për Ballkanin, as për Evropëne  as për Amerikën, vetëm për sllavët e  Ballkanit dhe të Rusisë.

Historia dhe përvoja e derisotme ka provuar se kush është ushyer me lajme dhe me dezinformata të  propagandës politike  të serbosllavëve ballkanikë dhe të  aleatëve të tyre, është djegur në zjarrin dhe në flakën e tyre. Këtë e dëshmojnë edhe 10 dhjetë gjenocidet e Serbisë ndaj shqiptarëve dhe Shqipërisë Etnike (1878-1999).  Prandaj,  të qëndrojmë larg nga përdorimi dhe nga ushqimi i dezinfromatave të industrisë së propagandës së zezë dhe asaj të bardhë të ultranacionalizmit dhe të etnocentrizmit serb.

Prandaj, në vend  se të ushqehemi dhe të krenohemi me lajmet dhe me shkarravinat propagandistike të masmediave  serbe, të  mësohemi të bëjmë lajmet dhe informacionet tona origjinale dhe profesionale të bazuara në fakte dhe në burime të sakta. Pra, të mësohemi të  ushqehemi me  produktet-ljamet dhe me informacionet tona vendore shqiptare, jo me ato serbo-sllave ballkanike dhe më gjerë, që për “mision nacional” kanë rrenën, manipulimin, shpifjen, intrigën dhe dezinformacionin, jo asnjëherë të vërtetën.