Opozita e majte jasht sistemit

Shkruan: Ajet Delaj, New York

 

Shqiperia apo me mire te themi klasa politike pergjate 29 viteve te fundit per hire te se vertetes  pak ose aspak i ka ndjekur apo respektuar  parimet dhe standartet e politikeberjes te shoqerive te zhvilluara perendimore ku shqiptaret kane 29 vjet qe jane nisur por qe nuk kane arritur akoma e me çfare po shikojme e degjojme jemi akoma shume larg.

Tani pyetja qe shtrohet para çdo shqiptari eshte se klasa politike nuk ka ditur ti implementoje standartet e shoqerive perendimore apo nuk kane dashur?

Shumica dermuese e shqiptareve jane me mendimin se klasa politike shqiptare nuk ka dashur t’i implementoje standartet e shoqerive perendimore.

Per te kuptuar realitetin shqiptar i duhet pergjigjur me themel pyetjes se perse politikanet shqiptare nuk kane dashur te implementojne standartet perendimore ne Shqiperi.

Kur flitet per sandarte perendimore, fjla eshte per voten, ekonomine e tregut, shenjterine e prones e padyshim ngritjen e sitemit te ri te drejtesise nen monitorimin e orientimin real drejt apo prej partnerve strategjik ne krye Shtetet e Bashkuara te Amerikes.

Qe Shqiperia eshte vendi me i pasur ne bote per njesi te siperfaqes per çfare Zoti na ka dhene, kjo nuk ka asnje dyshim por eshte politika shqiptare pergjate 29 viteve qe Shqiperia eshte kjo qe eshte sot me gjysmen e popullsise qe ka braktisur Atdheun padyshim gjema me e madhe qe na ka gjetur se gjithe te tjerat do rregullohen.

Te vendosesh shenjen e barazimit ndermjet faktorve dhe aktoreve politik e shteteror  pergjate 29 viteve te fundit nuk mendoj se eshte e ndershme dhe e vertete por nuk po shkoj me tej sepse per nderrimin e sistemit ka pasur nje konsensus kombetar.

Vrasjet kriminale ne kundershtim me ligjet ne fuqi te shqiptarve nga politika ka filluar qe pas korrikut 1990 ne kufi dhe ka vazhduar deri me 21 Janar 2011 dhe tragjikisht askush nuk eshte denuar per keto krime te dukshme pasi ka nje mori krimesh te tjera qe kane kaluar pa u ndeshkuar.

Sipas standarteve te shoqerive perendimore drejtesia eshte kolona vertebrore e shoqerise dhe e vete shtetit gje qe ka realizuar ne perendim drejtesi, zhvillim e padyshim begatine e vendeve ku jane implementuar e respektuar keto standarte.

Shqiperia per fatekeqesine e popullit te saj nuk ka pasur system drejtesie ndonjehere dhe politikanet shqiptare as qe kane pasur deshire te ngrejne nje sistem drejtesie ne Shqiperi  saqe partneret e shqiptarve Shtetet e Bashkuara te Amerikes detyruan politikanet shqiptare qe te heqin dore nga sovraniteti i vendit duke e marre themelimin e sistemit te ri te drejtesise ne menyre te drejteperdrejte me (ONM).

Perse nuk kane dashur drejtesi politikanet shqiptare do e merrni vesh kur te filloje pune me kapacitet te plote sistemi i ri i drejtesise.

Per mua dhe per pjesen dermuese te shqiptareve e natyrisht per nderkombetaret pergjate tre viteeve te fundit politikanet shqiptare jane pozicionuar qarte ndaj perpjekjeve Amerikane per themelimin e sistemit te ri te drejtesise ne Shqiperi.

Qe opozita eshte pozicionuar hapur ndaj perpjekjeve per themelimin e sistemit te drejtesise nuk ka asnje dyshim pas votimit forcerisht te ndryshimeve kushtetuese por per nderkombetaret qeveria eshte partneri i vetem ne permbushjen e ketij misioni te marre persiper qe eshte realisht ri-themelimi i vete Shtetit Shqiptar.

Keto dite eshte heshtur fare per mbylljen totale te bixhozit ne Shqiperi, pra heqja nga duart e mafies me se pakti te nje milliard eurove. Shume qe mund te shkunde shtete edhe me te medha se Shqiperia qe me siguri nga ato para jane hedhur edhe ne protestat e fundevitit e ne vazhdim per te krijuar kaos.

Se kush i ka administruar apo me mire te themi kush i ka shfrytezuar keto mundesi per te marre parate e bukes se shqiptareve besoj se shqiptaret i njohin e nuk dua te shkoj me tej.

Pra, dallimi esencial ndermjet kampeve politike ne Shqiperi eshte qendrimi ndaj themelimit te sistemit te ri te drejtesise duke i vendosur palet atomatikisht si formacione te se ardhmes e estamilishment i se shkuares  e natyrshmen pro dhe kunder partnerve strategjik , kryesisht Shteteve te Bashkuara te Amerikes.

Deshiroj te bie ne vemendjen e gjithsecilit se sa i rendesishme eshte themelimi i sistemit te ri te drejtesise ne Shqiperi per Shtetet e Bashkuara sepse edhe pse ka ndryshuar  administrata ne shtepine e bardhe, kujdesi dhe mbeshtetja per reformen e drejtesise nuk ka rene perkundrazi.

Se ku i ka çuar shqiptaret rrugetimi kunder Amerikaneve  nuk besoj se ka nevoje per koment, por besoj se Shqiptaret jane bere aq te zgjuar sa t’iu kundervihen çdo grupimi qe kerkon te na dergoje perseri ne drejtim te stepave te uraleve sipas plateformes se luftes se piste te carit te ri te Kremlinit.

U ndala ne çeshtjen themelore te rithemelimit te sistemit te drejtesise sepse te gjithe komponentet e tjere te programeve dhe zhvillimeve te 29 viteve te fundit nga formacionet politike shqiptare kane qene dhe jane te majta, gje qe per mua nuk do mbesi gje mangut nese eshte nje apo tri parti te majta ne spektrin e politikes shqiptare.

Pra, dalja e dy partive te majta nga sistemi ku qe te dyja jane pozicionuar  kunder projektit amerikan per ri-themelimin e shtetit shqiptar do kete edhe te mira padyshim sepse shqiptaret do te kthjellohen dhe me ndihmen e amerikaneve do ri-themelohet jo vetem sistemi i drejtesise por edhe e djathta reale ne Shqiperi.

Themelimi  i sistemit te ri te drejtesise ne Shqiperi drejteperdrejte nga amerikanet do te rikonfiguroje e ri-dimensionoje jo vetem formacionet egzistuese por me siguri do te  krijoje hapsire te mjaftueshme edhe per themelimin e se djathtes ne Shqiperi si domosdoshmeri  per funksionimin e sistemit.