U prishën “bijat” tona në diplomaci

Shkruan: Qazim Doda, New York

 

Ka disa ditë që po propagandohet në portalet shqiptare se i paskan prishur raportet dy bijat tona në diplomaci. Përkatësisht, ambasadorja shqiptare pranë OKB-së Besiana Kadare dhe Konsullja e Kosovës në New York, Teuta Sahatqija.

Ambasadorja Kadare apo thënë më qartë “Pusi i Rrapit” (ajo e din shumë mirë se çka është Pusi i Rrapit) ka bërë një organizim në bashkëpunim me disa organizata hebreje për të kujtuar se si shqiptarët kanë sakrifikuar jetën e tyre duke i ndihmuar hebrenjtë gjatë luftë së dytë botërore.

U lodhëm ne, e i lodhëm edhe hebrenjtë duke ua përmendur këtë histori. Nganjëhere, po më duket se edhe nëse i falënderojmë që i kemi ndihmuar ata prapë do të tregohen mos-mirënjohës dhe të ftohët ndaj nesh duke mos na e njohur Kosovën si shtet të krijuar nga i njëjti baba që quhet SHBA.

Nga disa portale shqiptare u sulmua shumë këto ditë ambasadorja Kadare, ndoshta edhe pa arsye. Në fakt ajo si organizatore kishte mundësi t’ia jepte fjalën Konsulles së Kosovës për t’ia shëruar komplekset.

Konsullja e Kosovës Teuta Sahatqija apo përshkruar më qartë si “vetura e amortizuar e Veton Surroit dhe më vonë e kumrovski omladinac Isa Mustafës” është një tip shumë e çuditshme. Ajo është shumë e kompleksuar dhe kërkon përkushtimin e vëmendjes ndaj saj si personalitet.

Më kujtohet në një rast derisa po bëhej promovimi i librit të Luz Thaqi, u ngrit dhe foli  publicisti Naim Balidemaj. Ai “gaboi” rëndë në fjalimin e tij sepse foli keq për shokun Tito dhe Isa Mustafën. Konsullja e Kosovës u nervozua fort dhe demostrativisht e lëshoi sallën duke bërtitur. Mund ta marr me mend se si ka dalur edhe nga salla brenda ambienteve të selisë së OKB-së në New York.

Për këtë rast që iu mohua fjalimi “pompoz” kishte reaguar ish shoku i Sllobodan Millosheviqit, ish dhëndrri i konsullit jugosllav, Ish përfaqësuesi i një banke jugosllave në New York, Ish udhëheqësi i një televizioni jugosllav në New York, Ish i arrestuari nga FBI bashkë me diplomatin jugosllav për shpërlarje dhe fajde. Urë-lidhësi i nëntokës së shërbimit sekret malazez dhe shoqatave kulturore të shqiptarëve nga Mali i Zi që jetojnë në Amerikë dhe tani “Kalorësi i Skenderbeut” i dekoruar nga udhëheqësi i mëhershëm i  shtetit shqiptar Nishani. Shumë funksione të rëndësishme dhe tani i paraqitur si biznesmen, filantrop dhe financier Cafo Boga.

Gospodin Boga reagoi shumë mirë dhe me vend. Prandaj, edhe këta jugosllovenët e devotshëm që ishin mund të jenë të vlefshëm në momente të caktuara. Keq kishte bërë ambasadorja Kadare me pordhokologjinë e saj duke u munduar ta evitonte Kosovën.

Ambasadorja Kadare ka një problem që po e përcjell bashkë me jetën private edhe në diplomacy. Nëse një luc i vogël e futë kokën në “Pusin e Rrapit” të saj, ajo menjëhere transformohet në gjenet e lucit të çastit. E ndoshta kësaj radhe i ka qëlluar dikush që nuk e donte Kosovën dhe ashtu ka vepruar ajo.

Më kujtohet kur unë mbaja një fjalim para dy vitesh për arrestimin e hebrenjëve në Maqedoni nga ushtarët bullgar të cilët ishin dërguar në Poloni dhe ishin ekzekutuar gjatë kohës së pushtimin nazist. Ajo në atë rast kishte me vete një luc nga Bullgaria dhe u zemrua. Iku bashkë me të edhe pse e kishte radhën të thoshte disa fjalë pas meje.

Kjo puna e lucave dhe hormone të bijave tona nuk duhet të ndikojnë në raportet ndërshqiptare.

Jemi një komb dhe duhet ta tolerojmë, falim dhe duam njëri tjetrin.

Rroftë Shqipëria Etnike!

 

Shënim: të më falin lexuesit që e kam shkruar fjalë luc, por ambasadorja nuk mund ta kuptojë këtë fjalë ndryshe. (Q.D)