Influenca ruse tek PD dhe në Shqipëri….

Edith Harxhi– Drejtore e Qendrës Shqiptare të Politikave / Ish-zëvendësministre e Punëve të Jashtme

Ekziston një shqetësim serioz për ndikimin rus në rajonin tonë gjatë kësaj dekade, megjithatë kërcënimet janë rritur veçanërisht gjatë dy viteve të fundit. Demokracitë e brishta dhe hibride në rajon, të përziera me rritjen e shkeljeve të lirive dhe të drejtave në shumë vende të Ballkanit, për shkak të rritjes së regjimeve autoritare dhe oligarkike, kanë bërë të mundur që Rusia të depërtojë më lehtë në një rajon, ku BE-ja nuk ka mundur të bëjë shumë dhe ka vonuar procesin e integrimit të plotë.

Ndikimi i tanishëm i Rusisë në rajon është drejtuar gjithashtu drejt ekonomive joliberale në Ballkan dhe ka marrë një dimension të ri ekonomik dhe financiar, përveç atij ushtarak dhe kulturor. Shqipëria jo vetëm që nuk është imune, por ka një influencë në rritje ruse në vend me investime të shumta kulturore dhe mediatike.