Mediat amerikane zbulojnë skandalin: “Pse Shqipëria s’ka ambasador amerikan / Pse Trump anullon çdo kandidaturë? “

Zbulohet shkaku pse Presidenti Donald Trump tërhoqi emërimin e Kathleen Ann Kavalec si ambasadore në Shqipëri.

Mediat amerikane raportojnë se zyrtarja e Departamentit të Shtetit, e cila ishte në pritje të konfirmimit si Ambasadore e SHBA në Shqipëri ka komunikuar me ish-spiunin britanik Christopher Steele, që hartoi dosje false per Trump dhe kishte informuar një zyrtar të lartë, para dhe pas zgjedhjeve presidenciale të 2016-ës.

Emërimi i Kathleen Ann Kavalec u tërhoq së fundmi nga Presidenti Trump, sipas një zyrtari të Shtëpisë së Bardhë të Lartë, shkruan SaraACarter.com, transmeton Newsbomb.al.

Kavalec priste që të konfirmohej si ambasadore në Shqipëri, mirëpo e shkuara e penalizoi.

Kavalec, ishte punonjëse e Departamentit të Shtetit, ka punuar ndihmëse e sekretarit të shtetit Victoria Nuland. Ajo ishte gjithashtu ishte përkrahëse e ish presidentit Obama dhe kandidaties demokrateHillary Clinton, duke dhënë një donacion të vogël prej 250 dollarësh në 2012 në Fondin e Fitores së Obama dhe një tjetër 250 dollarë për Clinton në 2016.

Zyrtarët e Departamentit të Shtetit i referuan Shtëpisë së Bardhë pyetje lidhur me Kavalec. Megjithatë, një zyrtar i lartë i Shtëpisë së Bardhë i tha SaraACarter.com se Presidenti Trump ka tërhequr nominimin e saj.

“Kavalec është emëruar përmes procesit të karrierës, por Presidenti Trump tërhoqi nominimin e saj,” tha zyrtari i Shtëpisë së Bardhë.

Megjithatë, faqja e internetit e Departamentit të Shtetit vazhdon të tregojë Kavalec si kandidate por asnjëherë nuk është konfirmuar në këtë post.

Email-et

Ndërkaq, provë e bashkëpunimit janë edhe disa emaile, të cilat zbulojnë se Kavalec dhe Ohr kanë qenë në kontakt me Steele para dhe pas zgjedhjeve presidenciale të vitit 2016. Të dy kishin komunikuar gjithashtu përmes emailit dhe takimeve rreth hulumtimit të Steele mbi dosjen anti-Trump.

Më 21 nëntor 2016, Kavalec dhe Ohr shkëmbejnë email të shumëfishta. Ajo i referohet një ish-biznesmeni rus, i cili erdhi në Shtetet e Bashkuara, me emrin “Simon Kukës”, të cilin Kavalec e kishte takuar në vitin 2014. Ajo gjithashtu përmend Serge Millian, figurë qendrore në mbledhjen e informacionit të përdorur nga Steele në dosje.

Sipas ish-këshilltarit të politikës së Trump, një biznesmen i lindur në Bjellorusi, u bë një burim i padëshiruar i Steele. Papadopulos beson se Millian po punonte me FBI-në dhe prandaj po përpiqej të ndërtonte një marrëdhënie me të, siç raportohet në The Ëashington Post.

Kavalec dhe Nuland

Emri i Kavalec u zbulua në historitë e mëparshme pasi Komisioni i Zbulimit të Shtëpisë filloi hetimet e tij në bashkëpunim me FBI-në në Rusi. Megjithatë, konfirmimi i saj për ambasadore e Shqipërisë u bllokua nga Komiteti i Punëve të Jashtme të Senatit, në pritje të hetimeve të tyre në përfshirjen e saj me Steele dhe Ohër, siç raportohet.

Ish shefi i Kavalec, Ndihmës Sekretari i Shtetit Nuland, i cili i dëshmoi Komitetit të Inteligjencës të Senatit më 21 qershor 2018 se kishte parë fragmente të dosjes së Steele në mes të korrikut 2016, por nuk e pa llogarinë e plotë derisa u botua në Buzzfeed në janar, 2017.

Nuland tha se nuk u takua me Steele në tetor 2016 kur erdhi në Departamentin e Shtetit për të njoftuar zyrtarët për punën në dosjen e tij. Kavalec besohet të ketë takuar Steele gjatë kësaj kohe, sipas burimeve.

“Unë në mënyrë aktive zgjodha të mos bëhesha pjesë e këtij informimi”, tha Nuland.

Konfirmimi i Kavalec u anullua në janar 2019, pas kërkesave të disa senatorëve të ulur në Komitetin e Marrëdhënieve me Jashtme, të cilët ishin të shqetësuar për komunikimet e saj me Ohrin dhe Steelin. Ligjvënësit kishin kërkuar informacione shtesë mbi Kavalec bazuar në emailet dhe dokumentet që kishin marrë.

Përshtati: Newsbomb.al