Shenasi Rama: PD dhe PS e kryen misionin, nuk duhet të ekzistojnë më

Në një intervistë për gazetën “Shekulli”-n, ish-studenti i Lëvizjes së Dhjetorit, Shenasi Rama thotë se djegia e mandateve është një përpjekje për të mbajtur gjallë një parti të vdekur. Sipas tij, duhet një forcë e re, sepse elektorati i vërtetë nuk është tek protestat e PD-së, por ata që nuk duan asnjërën prej tyre

Lindita Bushgjokaj

Ai është Profesor në New York University dhe Culumbia University, por lidhjet me vendlindjen i ka të forta. Herë pas here kthehet dhe nuk qëndron pasiv ndaj politikës në Shqipëri. Nuk është optimist për situatën aktuale, por duke pasur pasion ndryshimin, pret që populli të zgjohet nga gjumi dhe të dalë nga kriza e rëndë. Ish-studenti i Lëvizjes së Dhjetorit, Shenasi Rama, në një intervistë për gazetën “Shekulli” e konsideron vendimin e opozitës për të djegur mandatet, si një përpjekje e një qeverie të konsumuar. Sipas tij, elektorati i vërtetë në një vend, janë ata që nuk duan asnjërën nga partitë ekzistuese. Ndër të tjera, Rama shton: “PD e pati një shans të fundit dhe e shfrytëzoi sa mundi. Tetë vite në pushtet u diskreditua shumë keq dhe tashmë as nuk duhet të ekzistojë si parti”.

Intervista e plotë:

  1. Rama, si e shikoni situatën politike në Shqipëri, në një vështrim të përgjithshëm?

Gjendja është katastrofë. Sistemi dhe e gjithë shoqëria është në një krizë të thellë. Por ujku mjegull do dhe kjo gjendje amullie e kaosi totalitar dhe të mirë organizuar iu shërben vetëm klaneve të parisë së Tiranës. Kështu do të vazhdojë në kënetën që ecte politika e Tiranës.

Partia Demokratike dhe opozita në përgjithësi ka vendosur për djegien e mandateve të tyre politike. Si e komentoni ketë masë radikale të tyre?

Është një përpjekje e fundit për të mbajtur gjallë një parti që ka vdekur dhe është e konsumuar. Reagimi ka qenë i vakët. Këtyre iu ka dalë boja. Dhe duhet një forcë e re sepse elektorati i vërtetë në shtetin shqiptar nuk janë më ata që mbështesin PD-në, por ata që nuk duan asnjërën nga partitë ekzistuese. Por detyra e tyre nuk është të djegin mandatet për të bërë opozitën e duhur politike në Kuvend. Të flasin me shifra, me raste, me të gjithë mënyrat dhe të ruajnë vendin nga shkatërrimi. E ketë nuk e bëjnë sepse janë në një shtrat me PS-në. Thjesht duan të hanë nga shteti, sepse iu është tharë zorra tash gjashtë vite.

Sipas jush, çfarë lideri është Lulzim Basha? A ka dhënë ai sa duhet për Partinë Demokratike?

Si lider është i pashëm dhe simpatik dhe buzëqesh gjithë kohën me ëmbëlsi e dashamirësi. Ai ka bërë detyrën që i ka caktuar Saliu. Berisha e vuri sepse përmes një vegle të tillë që është përdorur keq si në Kosovë, ashtu edhe brenda e jashtë, krijoi përshtypjen se e la PD-në, në duart e dikujt që kishte lidhje me qendrat e huaja të vendimmarrjes. PD e pati një shans të fundit dhe e shfrytëzoi sa mundi. Tetë vite në pushtet u diskreditua shumë keq dhe tashmë as nuk duhet të ekzistojë si parti. E ka kryer misionin e vet. Por ky bën atë që do Sali Berisha dhe PD është Sali Berisha e jo militantët që përdoren për fushata dhe sa herë i duhen Saliut.

 Si e komentoni rolin e ndërkombëtarëve në lidhje me protestat e opozitës në Shqipëri?

Shumë të arsyeshëm. Kur sheh grerëzat që bëjnë sherr pse të fusësh dorën në folenë e tyre? Aq më shumë që e dinë se nuk kanë asnjë mundësi influence. Çdo i huaj që ka ndërhyre ka hyrë dhe ka dalë si karagjoz, sepse paria ia ka arritur t’i zhvlerësojë si ia ka marrë asaj mendja. Tani rrinë mënjanë sepse edhe fushata që e patën aq shumë për zemër iu dështoi. Shenjë jo e mirë, por edhe kësaj indiference të studiuar do t’i dalë tymi shpejt.

Ku po gabon qeverisja Rama? 

Gabimet janë gabime, kur nuk e di çfarë po bën. Kur e di çfarë po bën dhe e bën, atëherë bën faj. Kur e di se çfarë po bën dhe e bën sepse do t’i shkaktosh dëm një populli, atëherë bën krim. Po me një rreshtim sipërfaqësor e pa u thelluar në detajet do të kisha thëne se krimet më të tmerrshme të kësaj qeverie, njëlloj si të tjerave para saj, se nuk kanë ndonjë dallim, janë: 1. Shkatërrimi i qëllimte i kombit shqiptar dhe thellimi i përçarjes ndërfetarë, ndëretnike, dhe krahinore;  2. Fuqizimi i pakicave në dëm të shqiptarëve; 3. Marrëveshjet e rrezikshme me fqinjët; 4- Oligarkizimi i ekonomisë. 5. Dhënia me koncesion e burimeve dhe investimeve strategjike të huajve. 6.  Rritja e borxhit të jashtëm. 7- Zbrazja e shtetit nga shqiptarët. 8- Politikat diskriminuese ndaj prodhuesve vendore. 9. Korrupsioni i administratës. 10- Shpërdorimi i buxhetit të shtetit. 11- Kriminalizmi i mëtejshëm dhe varësia nga familjet kriminale. 12 – Mungesa e kryerjes si duhet të reformës në drejtësi. 13- riorganizimi i sistemit politik dhe zgjedhor. 14- Mos integrimi si duhet i emigrantëve të kthyer; 15- Dështimi për të ndalur emigracionin. 16 – Personalizimi i politikës.  E kështu me radhë shkohet tek dështimet lidhur me varfërimin, mungesën e arsimit të duhur, të shërbimeve, të punësimit, e të tjera. Për mua është një qeverisje e dështuar. Më mirë të quhet një fushatë propagandistike në qeverisje, sepse çdo herë që vij, realiteti është që gjej një shtet e një popull edhe me të varfër e më të lodhur.