Kreut të OMONIA-s i refuzohet kandidimi për Himarën, reagon Athina

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve i refuzoi kandidaturën si i pavarur për zgjedhjet e 30 qershorit, kreut të OMONIA-s Fredi Belerit.

Sipas KQZ-së arsyeja ishte shkelja e ligjit të dekriminalizimit, pasi Beleri figuron i dënuar më parë nga Greqia por edhe në Shqipëri.

Pas këtij vendimi ka ardhur reagimi nga Athina zyrtare. Ministria e Jashtme greke thotë se me shqetësim po ndjekim vendimin e KQZ-së që nuk pranoi kandidaturën e Kryetarit të Omonias për Himarën.

“Vendimi i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, i cila përbëhet nga anëtarë të partive shqiptare, për të mos pranuar kandidaturën e Kryetarit të Omonias Himarë, z. Fredi Beleri, për postin e Kryetarit të Bashkisë në zgjedhjet e ardhshme lokale shkakton shqetësim të veçantë. Me aq sa janë bërë të ditura deri tani, ky vendim nuk ka bazë ligjore. Po ndjekim zhvillimet dhe jemi të gatshëm të ndihmojmë përfaqësuesit e minoritetit”, – thekson në deklaratë Ministria e Jashtme greke.

Beleri është dënuar në vitin 1999 nga Gjykata e Athinës me 18 muaj burg për armëmbajtje pa leje. Nga ky dënim, ai nuk ka kryer burg. Ndërsa në vitin 2006, Gjykata e Vlorës e ka dënuar me 3 vjet burg për thirrje urrejtjeje nacionaliste. Edhe për këtë vendim nuk ka kryer burg.