Arkeologët kanë zbuluar tempullin 2.200 vjeçar në bregun e Nilit

Ishte fshehur për më shumë se 2.200 vjet, por gjatë punës rutinore të shpimit, tempulli i humbur gjatë Faraonit Ptolemeu IV besohet se është gjetur.

Rrënojat u zbuluan në qytetin Tama, në veri të Sohag, Egjipt, në bregun perëndimor të Nilit.

Ekipi deri më tani ka zbuluar një mur lindje-perëndim, një mur veri-jug dhe këndin jugperëndimor të tempullit, i cili është zbukuruar me gdhendje të perëndisë egjiptiane Hapi.

Këto etiketa përshkruajnë mënyrat e transportit të kohës ndërsa rrethohen nga zogj dhe kafshë të tjera, me tekstin ku përmendet Ptolemeu IV faraoni i katërt i dinastisë Ptolemaike të Egjiptit.

Tempulli u zbulua në 30 shtator, ndërsa punëtorët e ndërtimit po shponin në qytet, njoftoi LiveScience.

Shpimi u ndalua dhe arkeologët erdhën duke vrapuar në vend për një hetim të plotë.

Gjatë ditëve në vijim, ekipi zbuloi zona të ndryshme të tempullit dhe gdhendje të shumta.

Një veçanti që i shtyu ata të besonin se ky ishte tempulli i humbur prej kohësh i Faraonit Ptolemeu IV – kishte tekst përgjatë mureve që përmendnin emrin e tij.