Një sihariq që disi na “ngushëllon” për punën tonë

Shoqata Mbarëkombëtare “Bytyçi”, Tiranë-Prizrenpërshendesim iniciativën dhe sipërmarrjen për restuarimin e shtëpisë  AtGjergj (PaciFishtës për  cilën mësuam se më  fund është marrë vendimi i duhur.

    Lëvizja jonë sensibilizuese për restaurimin e shtëpisë së Fishtëspo duket se do bëhet realitet.

    madhi Fishta nuk ka pasë ndonjëherë nevojën tonë, ne e kemi nevojën për të si figurë me përmasa mbarëkombëtare e veprën e t’i lëmë si një trashëgimi  paçmuar.

    Pra pmëdyshje se e mirëpritëm njoftimin që   fund Këshilli Kombëtar i Restaurimeveve  Ministrinë e Kulturës cili përmes vendimit Nr. 303, datë 18. 09. 2019, e ka miratuar projektin:

    Restuarimi i Banesës  At. Gjergj Fishtës”,  fshatin FishtëLezhë

    Kjo për  vetmen arsye se një kombi vital e për t’u mbajtur si tillë i duhen   shumti ato lloje “qyprishë” (shtylla kryesore e shtëpisë)  cilat e mbajnë  këmbë skeletin e tyre ekzistencial

    Por krahas  tjerave personalitetet e përmasave mbarëkombëtare janë ata elementë konstitucional  cilëkontribuojnë për t’u veçuar e dalluar ndër  tjerë e mbi të tjerë duke i bërë nder kombit  tyre

    njëri nga këta ështe pa mëdyshje edhe AtGjergj (PaciFishta cilin do ta lakmonte për ta pasë pjesë  tij së paku çdo komb Ballkanaspor pa frikë edhe  gjërë nga shumë kombe  tjera.  

     mungesë  asaj që ta kishin mundësinë përvetësimit të asaj figure legjendare për ne, pasi rridhte nga pamundësia e ndonjë përzierjepor nga ashti shqiptar deklamuar krenarisht prej tijai pas gjalljes  tij, “u’ dënua” me anatemim e harresëkjo  së miri nga shërbëtorëtservili, egoistë  semurë,  liliput e mediokër,   armiqve  kombit tonë

    Çdo njësi komunitare e pa le kombit që i duhen   shumti personalitetet si  gjallje  tyre dhe pas vdekjes për t’i dhënë kuptim përmbajtësor asaj

    Por i madhi Fishta nuk ka pasë ndonjëherë nevojën tonë, ne e kemi pasë dhe e kemi nevojën për  si personalitetfigurë veprën multidisiplinore që ka lënë pas. 

    Pra ky vendim tejet i vonuarmë në fund është një larje turpi për push-tetarët e sotshëmnjollë turpi për pushtetarët e djeshëm dhe etiketim antikombtar për pushtetarët e sistemit të monizmit të cilët në mos vetë Fishtën donin ta varrosnin veprën e tij shumdimensionale e të papersëritshme e cila është një vlerë kombëtare.

    Por njëkohësisht ky akt i vonuar patjetër që është një vepëpatriotike për të gjithë ata që kontribuan në kohën qe u’ është mundësuar për materializimin e këtij vendimi me rëndësi dhe peshë për kulturën shqiptare.

    Më këtë rast edhe Shoqata Mbarëkombëtare Bytyçi”, Tiranë-Prizren ndjejmë veten të motivuar që sado kudo i shërbyem nxitjes për këtë vendim të rëndësishëm në fushën e trashëgimisë fondamentale shqiptare, kjo përmes sensibilitetit që krijuam me mbajtjen e një aktiviteti me përmasa mbarëkombetare i pari në llojin e vet i cili u realizua me sukses të plotë më 25 Gusht 2019 në pikën turistike të Teleferikutmali i Dajtit mbi Tiranë.

    Shoqata Mbarëkombëtare “Bytyçi”, Tiranë-Prizrenudhehequr nga ato principe  cilat i trajtuam edhe  lartë, duke ndjerë nevojën që ka ky komb për ta pasë Fishtën të perceptuar ashtu siç ështëe pa të domosdoshme dhe gjeti rrugën më të mirë të protesës mbarëkombetare kundër sabotatorëve të veprës së tij dhe neglizhuesve  restuarimit  shtëpisë duke organizuar:

    Një manifestim tejet dinjitoz e pjesemarrje të gjerë ku konkuruan me krijimet e tyre poetike vetëm për Fishtënkrijues nga  gjitha viset shqiptare  Gadishullit Ilirik, Diaspora shqiptare  Botëpor njëkohësisht edhe u proklamuan krijimtaria dhe vepra e At. Gjergj (PaciFishtës, u ndanë çmime dhe vlerësime me emrin e tij.

    Pra ky manifestim i pari i këtij llojisikurse ishte organizimi realizuar nga Poeteka Mbarëkombëtare “Ndue Bytyçi”, si pëthirrjen për konkurim e më pas konkurimi i mbajtur me 25 Gusht 2019, me krijimtari  vargje me temë vetëm për At. Gjergj (PaciFishtën, formojnë një antologji cila do jetë një vepër monumentale si asnjë tjetërme pjesëmarrjen e krijuesve dhe personaliteteve  letrave shqipe, me një përfshirje gjithkombëtare.

    Shpresojmë që sado kudo Shoqata jonë me punën e saj të deritanishme  iu ketë bashkëngjitur të gjithë atyre kontribuesve të cilët në antitezë të diskreminimit komunist i cili vijon sot e kësaj dite ndaj emrit dhe veprës së “Homerit Shqiptar”, At. Gjergj Fishtë ketë kontribuar  çjerrjen dhe thyerjen heshtjes  sajuar për atë kollos  shqiptarizmës.  

    Urojmë që kjo sipërmarrje  jetë vetëm fillimi për nderimin dhe ndriçimin e figurës dhe veprës  At. Gjergj Fishtës, duke vijuar me sipermarrje  tjera  cilat jo vetëm se nuk do hezitojmë t’u bashkëngjitemi, por në çdo rast do ndërmarrim iniciativë  mundshme për t’i realizuar.

Për Shoqatën Mbarëkombëtare “Bytyçi”, Tiranë-Prizren

Kryetari

Agron Isa Gjedia