Dita e Shën Valentinit, ‘gjimnastikë sentimentale’ për të rigjallëruar jetën në çift

Marrëdhëniet sentimentale kanë tendencë të zbehen me kohën. Sepse ndonjëherë ne bezdisemi dhe humbasim dëshirën për t’u angazhuar, ndërkohë që dashuria kërkon ‘trainime’ dhe ushtrime që na ndihmojnë të tonifikojmë anën tonë romantike.

Në ditën kushtuar festës së të dashuruarve, Roberta Rossi, presidente e Federatës Italiane të Seksologjisë Shkencore, na ndihmojë të kuptojmë se si të kujdesemi për marrëdhëniet në çift dhe të sigurojmë që dashuria të mbetet gjallë përmes gjimnastikës sentimentale.

Përbërësit e dashurisë

Çfarë e bën një çift të qëndrueshëm? Çfarë e bën bashkëpunimin dhe pasionin të ekzistojë akoma në një marrëdhënie? “Duhet ta mendosh dashurinë si një tortë”,thotë seksologia. “Ka shumë përbërës që janë të nevojshëm për ta bërë dashurinë të rritet: ndjenja, por edhe respekti për të tjerët, vlerësimi dhe aftësia për të komunikuar me të tjerët”.

Ushtrimi i të dëgjuarit

Kohëzgjatja e marrëdhënies është e rëndësishme por mirëqenia e çiftit gjithashtu ka rëndësi. Kjo është arsyeja pse ne kemi nevojë për ‘ushtrime’ që trainojnë ndjenjat dhe aftësinë për të dashur: “Është e rëndësishme të mos humbni dëshirën për të biseduar me njëri-tjetrin dhe jo vetëm për aspektet praktike siç është pagesa për faturat apo pazari. Në çift duhet të komunikoni gjithmonë për ndjenjat tuaja, të hapeni ndaj tjetrit dhe ta dëgjoni sepse vetëm në këtë mënyrë mund të kuptojmë se çfarë ndodh me partnerin dhe të mos humbasim kontaktin “.

Trajnoni vëmendjen për njëri-tjetrin

Të ashtuquajturat ‘martesa të bardha’ janë gjithnjë e më të shpeshta, domethënë ato në të cilat nuk ka seks. Më mirë të japësh dorëheqjen?

“Ne duhet të pranojmë faktin se në çifte seksualiteti nuk mbetet kurrë i ngjashëm, por ndryshon me kalimin e kohës me dëshirat e reja, mënyra të reja të hyrjes në marrëdhënie dhe shije të ndryshme nga e kaluara”, shpjegon Rossi, duke shtuar: “Është e rëndësishme që gjithmonë të mbani vëmendjen e lartë drejt tjetrit dhe nevojave të tij, duke mos e lënë pas dore atë dhe duke mos harruar vlerën e kontaktit fizik të përditshëm, qoftë edhe me një puthje apo përkëdhelje ”.

Merrni orën larg për të stimuluar fantazinë seksuale

Seksualiteti gjithashtu kërkon kohë dhe të gjithë ne fokusohemi në jetën e përditshme duke lënë pak vend për jetën në çift.

“Në fillim të një marrëdhënie, çdo situatë është e mirë për të bërë seks”, shpjegon eksperti.

“Por në çifte afatgjata duhet kohë për të lindur dëshira, për të stimuluar erotizmin. Ne duhet të jemi të vetëdijshëm se çerek mbrëmja nuk është e mjaftueshme për të bërë seks, ju duhet të planifikoni kohën së bashku, mbase duke filluar menjëherë nga festa e Ditës së Shën Valentinit”.

Po sikur dëshira të shuhet plotësisht? “Nëse çifti dëshiron të gjejë një marrëveshje – përgjigjet Rossi – ju mund të luani një lojë të vogël duke shprehur fantazitë seksuale ose dëshirën për t’u përkëdhelur dhe prekur në një mënyrë të caktuar dhe pastaj të përpiqeni të eksperimentoni së bashku”.

Ushtrimi i durimit

Jo vetëm në çifte afatgjata, por shpesh edhe në ato të sapoformuara, mosmarrëveshjet rrezikojnë të shkatërrojnë gjithçka. Çfarë tëbëjmë? “Ju duhet shumë durim dhe përshtatje e mirë. Disa studime kanë treguar që ata që kanë një personalitet të ngurtë futen më lehtë në një kurs përplasjeje me tjetrin ndërsa ata që janë më të butë ’mund të përballojnë më mirë ndryshimet që na sjell jeta, siç është psh lindja e një fëmije “.

Kjo nuk do të thotë të heqësh dorë, por të mos jesh gjykues dhe të përpiqesh të kuptosh se çfarë fshihet pas kësaj forme të ngurtësisë:

“Ndonjëherë mund të jetë një hutim për diçka që ka ndodhur disa kohë më parë ose frikë nga humbja e fuqisë dhe vëmendjes.”

Ushtrimi i ëndërrimit

Asnjëherë mos e humbni dëshirën për të planifikuar diçka së bashku: pavarësisht nëse është një mbrëmje e veçantë për Ditën e Shën Valentinit, një udhëtim apo thjesht ndryshimi i divanit:

“Ndërsa  mosha kalon – shpjegon seksologia – planifikimi bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm sepse bën që çifti të mbetet i bashkuar në arritjen e qëllimeve dhe kjo u jep entuziazëm ”.