E vranë me sëpatë dhe hanxhar, studiuesi publikon të vetmen fotografi të Papa Kristo Negovanit

Niko Kotherja, studiues i historisë dhe koleksionist, ka përkujtuar ditën e sotme 115 vjetorin e vrasjes makabre të papa Kristo Negovani duke publikuar të vetmen foto të tij pasi shumë të tjera u zhdukën natën e vrasjes.

Kristo Negovani jetën ia kushtoi Ungjillit shqip, shkollës shqipe, shkrimeve fetare e laike.

Ai u vra më 12 shkurt të 1905 në moshën 30 vjeçare. U ekzektua në mënyrë makabre me sëpatë dhe hanxhar, bashkë me të vëllanë dhe të tjerë punëtore të shkollës e gjuhës shqipe.

Postimi i plotë i Niko Kotherja:

Eshte e vetmja fotografi e martirit te gjuhes shqipe, papa Kristo Negovani. Shume te tjera u zhduken me vrasjen e tij, naten e 12 shkurtit 1905.

Eshte e jashtezakonshme kronika biografike e nje njeriu qe u ekzekutua ne moshen 30 vjecare, por qe la pas nje emer te madh e vepra te skalitura fort ne ndergjegjen kombetare.

I masakruar me sepata e hanxhare prej andarteve greke, bashke me te vellane dhe te tjere punetore te shkolles e gjuhes shqipe, kur doli drita e dites, pamja e kodres mbi fshatin Negovan i perngjante nje kasaphane te tmerrshme.

Nipi i deshmorit te gjuhes dhe shkolles sone, prof. dr. Kico Negovani me ka treguar se ate mengjes, gjyshja e tij (bashkeshorte e papa Kristos) ka dale mbi koder me thes ne dore duke mbledhur copat e trupit te klerikut te masakruar, qe ishin hedhur andej-ketej dhe disa gjymtyre nuk mundi t’i gjente.

Sot, perkujtojme 115 vjetorin e vrasjes makabre te ketij personaliteti te madh, qe jeten e tij ja kushtoi Ungjillit shqip, shkolles shqipe, shkrimeve fetare e laike, nxenesve dhe femijeve.