Kitaristi shqiptar rrezikon 10 vite burg dhe një gjobë mbi 1 mln euro. Policia i sekuestroi edhe veglat muzikore. Akuzat që rëndojnë mbi të

Në Gjykatën e Apelit në Ghent të Belgjikës, tre shoferë taksie dolën para gjyqit për kontrabandë njerëzore të mërkurën në mëngjes.

Burrat me origjinë shqiptare i çuan emigrantët e paligjshëm në parkingje me kamion. A.H., i pandehuri që rregulloi udhëtimet, rrezikon 10 vjet burg. Në total ai transferoi 163 persona.

“Ne nuk i vendosëm ata në kamion. Ky është shpjegimi që ata do të përdorin më vonë. Shëno fjalët e mia”, tha prokurori Peter De Smet përpara tre shqiptarëve  që ndodheshin në bankën e të akuzuarve.

Burrat me kombësi shqiptare ishin “një zinxhir i tërë trafikimi njerëzor”. “Ne e gjetëm treshen përmes hulumtimeve telefonike”, thotë De Smet. “Zbuluam, për shembull, se fajtorët në linjën e montimit i çuan njerëzit nga një hotel me hije në Gent në parkingjet në autostradë. Ishte një operacion i vërtetë i vazhdueshëm “.

Hetuesi tha se A.H, figura kryesore në grup mbërriti në Belgjikë në moshën 25 vjeçare dhe filloi të punonte si shofer taksie. Ai ishte në kontakt me kontrabandistët dhe organizoi 163 udhëtime. Gjatë një kontrolli në shtëpinë e tij, hetuesit gjetën shumën prej 85,000 euro dhe 5,000 paund. H. kundërshtoi që paratë vinin nga udhëtimet e diskutueshme të taksive. Përveç kësaj, është e vështirë të zbulohet se sa është fituar me kontrabandë. Mbi të gjitha, H. nuk i kreu vetë të gjitha udhëtimet. Ai bashkëpunoi me dy vëllezër në Gent, me kombësi çeçene. Ata janë sot në gjyq.

Kitare e dashur

H. mori 5 vjet burg në shkallën e parë, njëra prej të cilave u shty. Gjykatësi gjithashtu shqiptoi një gjobë prej 1.3 milion eurosh, nga të cilat 260.800 euro ishin efektive. Shërbimi i Prokurorisë Publike tani ka kërkuar dhjetë vjet burg dhe një gjobë prej 1.3 milion euro.

Megjithatë avokati i tij, Toon Deschepper shpreson për një dënim më të butë. “Njerëzit që transportuan klientin tim u ulën pranë tij,” argumentoi ai. “Kontrabandistët njerëzorë i futin njerëzit në bagazh si bagëti. Ky nuk ishte rasti këtu. Nëse dikush ishte i uritur, klienti im madje u dha atyre një pjesë të sanduiçit të tij “.

Avokati kërkoi një dënim me burg të pezulluar dhe një gjobë shumë më të ulët. “Ky njeri nuk ka rrogat e një kryeministri“, tha ai. “Ulja e shumës në një shumë të arsyeshme dhe klienti im do të bëjë përpjekje për të shlyer gjobën. Unë gjithashtu nuk e kuptoj pse u kapën kitarat e tij. Këto instrumente kanë shumë pak vlerë, por janë shumë të dashura për të. Ai do të dëshironte t’i rikthenin”.

Pas Deschepper, folën avokatët e dy vëllezërve, Wim De Colvenaer dhe Sarah Schatteman. “Klienti juaj është qartë i lodhur,” tha gjykatësi. Shërbimi i Prokurorisë Publike përparoi në mënyrë efektive 24 muaj për vëllain e vogël, por kjo nuk e mbajti zgjuar. Ai u ul duke tundur në bankën e të akuzuarve. “Ai ka vozitur taksinë e tij për net,” mbrojti avokati Sarah Schatteman, shkruajnë mediat belge.

Për vëllain e tij më të madh, gjyqtarët shqiptuan 3 vjet burg. Kjo e fundit tani po rrezikon në mënyrë efektive 45 muaj. Aktgjykimi përfundimtar do jepet më 18 mars.