Kushtetuta e Republikes se Shqiperise nje hajgare e madhe

Shkruan: Ajet Delaj, New York

 

Kushtetuta si themeli i repuplikes e kontrata e e qytetareve me shtetin e tyre realisht duhet te jete nje document serioz per te mos thene i shenjte per nga rendesia por fatekeqesisht ne shqiptaret asnjehere nuk e kemi pasur te tille se paku pergjate 75 viteve te fundit.

Megjithate une deshiroj te fokusohem ne Kushtetuten e fundit te aprovuar ne 1998 qe me te vertete ka nisur si hajgare e fatekeqesisht keshtu ka vazhduar deri ne ditet e sotme.

E them kete se  ka nisur si hajgare pasi nese nuk keni harruar bashkekryetaret e kompozimit te kesaj kushtetute kane qene nje major i sigurimit te shtetit qe u be politikan pas 90tes e nje actor qe u vesh general me grad ate ushtrise greke gjate rebelimit komunisto-neokomunist te 97tes qe per ironi te fatit arriti te behej Ministri i Mbrojtjes ne pushtetin e “djathte” te pas 2005.

 Neni 181 i Kushtetutes se aprovuar me gjysmen e votave te votuesve shqiptar ne 1998 por qe eshte edhe ne kushtetuten aktuale thote:

  1. Kuvendi brenda dy deri tre vjeteve nga hyrja ne fuqi e kesaj Kushtetute nxjerr ligje per rregullimin e drejte te çeshtjeve te ndryshme qe lidhen me shpronesimet dhe konfiskimet e kryera para miratimit te kesaj Kushtetute, duke u udhehequr nga kriteret e nenit 41. 2. Ligjet dhe aktet e tjera normative te miratuara para dates se hyrjes ne fuqi te kesaj Kushtetute dhe qe kane te bejne me shpronesimet dhe konfiskimet, do te zbatohen kur nuk vijne ne kundershtim me te.

Neni 41

  1.   1.   E drejta e pronës private është e garantuar. 2.   Prona fitohet me dhurim, me trashëgimi, me blerje dhe me çdo mënyrë tjetër klasike të parashikuar në Kodin Civil. 3.   Ligji mund të parashikojë shpronësime ose kufizime në ushtrimin e së drejtës së pronës vetëm për interesa publikë. 4.   Shpronësimet ose ato kufizime të së drejtës së pronës që barazohen me shpronësimin, lejohen vetëm përkundrejt një shpërblimi të drejtë. 5.   Për mosmarrëveshjet lidhur me masën e shpërblimit mund të bëhet ankim në gjykatë.hequr nga kriteret e nenit 41.

Bashkekombas te nderuar i paraqita keta dy nene atentike te kushtetutes pasi opozita e z Berisha pergjate viteve 98-2005 gjithnje e quajti “Kushtetuta e Mark Avdise” pasi e bojkotoje si opozite kompozimin dhe aprovimin e saje kurse pozita e asaj kohe vazhdoje te nxjerre ligje ne kundershtim me kushtetuten pergjate tere pushtetit te saje pa pyetur per nenin #181 e betimin mbi kete Kushtetute.

Po cfare ndodhi me ardhjen e Berishes ne pushtet pas 2005 e pergjate tete viteve te tije ne pushtet me Kushtetuten e tij te Mark Avdise? U harrua fare dhe as qe e zuri me me coje por vazhdoj mentalitetin e praktikat komuniste te trajtimit te prones egzakt si paraardhesit e tij ne pushtetin komunist e post komunist.

 Hajgare e madhe forca e “djathte anticomuniste” qe pretendonte se kishte rrezuar komunizmin e trajtonte nje nder shtyllat themelore te lirive dhe te drejtave te njeriut sic eshte ajo e se drejtes se prones tamam si komunistet e para 90tes e nekomunistet e pas 90tes.

Kjo eshte angazhimi i politikes ne mbrojtje te kushtetues e interest public e kombetar pasi per interest e tyre personale kreret e dy forcave me te medha neokomuniste ne Shqiperi ne vitin 2008 u mblodhen brenda nates dhe e grisen Kushtetuten e Shqiperise ne 10 vjetori e saje dhe e shpallen Shqiperine mbreteri me rrotacion ku rrotacioni te kryhej ose kur njera pale eshte kalbur komplet sic ndodhi ne 2013 ose me zjarr e tulla sic po mundohen ta bejne tani.

Mirpo vijme ne 2016 dhe kushtetuta modifikohet kryesisht persa i perket branchit te drejtesise duke e kthyer Shqiperine protektorat konstitucional nen OMN (Operacioni Nderkombetar i Monitorimit) me votat e 140 deputeteve duke e dorzuar pavarsine e Shqiperise 104 vjet pas shpalljes se saje e te tere heshten per kete turp kombetar por te domosdoshem nese kemi ne considerate shuarjen fare .

Mirpo per fatkeqesite e atij vend e atij komb qe po shkon me shpejtesi drejt shuarjes e shkombetarizimit si pasoje e vazhdimit te eksodit biblik duke ikur prej vendit me te bukur e me te pasur te botes per njesi te siperfaqes sikur te kete rene kolera por realisht po ikin nga ata qe i kane hypur ne qafe e po ju marrin edhe buken e kalamajve ne sofer. E ne anen tjeter politika kacafytet kush te jete pronari i parceles se hashashit e trafikut te radhes, pra  hajgarja vazhdon.

Kushtetuta e re e modifikuar parashikonte qe institucionet e reja te sistemit te drejtesise ne Shqiperi duhej te kompozoheshin brenda nje viti por kane kaluar me shume se tre vjet dhe akoma nuk kane perfunduar pasi is-pushtetaret e pushtetaret nuk deshirojne te dalin para drejtesise se re te monitoruar drejtperdrejt nga perendimoret. Pra shqetesohen shume se si thote Kushtetute ne rresht germe e fryme por nuk deshirojne te paguajne per bemat e tyre per me shume se 75 vjet.

Mirpo ne kuader te kesaj hajdarje te madhe me kushtetuten para vitit te ri Komisioni i Venecies dergoje ne Shqiperi  dy opinione , njerin per dekretet e Presidentit Meta per zgjedhjet e Qershorit dhe nje opinion te dyte per nje ligj te Qeverise per pronat. Duke I klasifikuar qe te dy si antikushtetuese.

Jam i sigurte se per opinionin e dyte ate te pronave nuk e mbajne mend e as qe e dine mbi 99% e shqiptareve pasi askush nga politika, mediat e opinionistet e paguar nuk e zune nje here me goje vazhdimin e grabitjes se pronave te shqiptarve nga Qeveria e tyre sic ka ndodhur pergjate 75 viteve te fundit te konfirmuar nga Keshilli i Venecias e gjykuar nga Gjykata e Strasburgut.

Te gjithe ishin te shqetesuar per fatin e karriges se Ilir Metes apo Ilir Floririt sic njihet me mire ne popull e madje hajgarja vazhdon se “djali” i Sulo Gredecit i ka bere thirrje popullit qe te dalin e te mbrojne “Gjirin e Lalezit” vilat e pashallareve te kuq qe i kane bere me djersen e ballit (by…….) se mos drejtesia e re guxon dhe ju afrohet desha te them ne mbrojtje te Kushtetutes.

E perseri hajgarja vazhdon tashme nga Presidenti i repuplikes qe ka dale me kushtetute ne dore se i dhemb shpirti per mbrojtjen e saje pasi kane 22 vjet qe e shkelin me kembe aq sa miqte e shqiptareve e moren nen mbrojtjen e tyre ne 2016ten e bashke me te edhe sovranitetin duke u munduar te mbrojne shqiptaret nga kjo cete grabitesish e vrasesish qe po bejne kerdine.

Per fatekeqesine e atij vendi e atij populli ne gjithmone jemi treguar te vonuar pergjate historise si pasoje e naivitetit tone e me se shumti jemi perdorur e rreshtuar kunder interesave tona e nuk besoj se kjo do vazhdoje ne pafundesi sidomos tani ne kushtet e nje revolucioni te vetete ne fushen e informimit e rrjeteve sociale.

Pushtetit te Edi Rames me kohe i ka kaluar koha per nje mije e nje arsye por te synohet apo edhe me keq akoma te programohet qe te riciklohet e keqja e para 2013 me Sali Berishen e Ilir Meten kjo eshte e papranueshme e aq me teper tani qe po fillon te funksionoje sistemi i ri i drejtesise i monitoruar nga nderkombetaret.

Jam i bindur se Shqiperia e se nesermes nuk mund te jete vazhdimsi e filozofise dhe praktikave kriminale komuniste qe menduam se i lame pas pas 90tes por per fatekeqesine e Shqiperise e shqiptareve u mbarten edhe per 30 vite te tjera nga misionaret e trashegimtaret e atij pushteti.

Enough is enough! Thone Amerikanet.