Vetmia/ 5 gjërat që duhet t’i dini patjetër

Pothuajse të gjithë ndjehen të vetmuar në një moment. Lajmi i mirë është se për shumë prej nesh është një gjendje e përkohshme, ndoshta e shkaktuar nga një ndryshim i jetës: të shkosh në një lokacion të ri, për shembull, ose të fillosh një punë të re.

Por për njerëzit e tjerë, vetmia është një mënyrë jetese, e cila mund të burojë jo nga numri i njerëzve përreth tyre, por nga mungesa e lidhjes me të tjerët. Dhe, kërkimet kanë treguar, se vetmia kronike mund të ketë pasoja të dëmshme për shëndetin tuaj .

Shkencëtarët ende po shqyrtojnë lidhjen midis shëndetit mendor dhe fizik dhe mënyrës se si vetmia ndikon në trupin tonë.

Mund të ndikojë në trurin tuaj në një mënyrë të ngjashme me dhimbjen fizike

Siç shkruan Dr. Sanjay Gupta i CNN në një kolonë për O Magazine në lidhje me një studim të vitit 2003 :

“Një studim i jashtëzakonshëm i udhëhequr nga Naomi Eisenberger, një profesor i asociuar i psikologjisë sociale në UCLA, zbuloi se të qenit i përjashtuar mund të të shtyjë drejt perimetrit shoqëror dhe, si rezultat, të shkaktojë ndjenja të vetmisë, nxit aktivitetin në disa prej pjesëve të njëjta të trurit që regjistrojnë dhimbjen fizike.

“Nga një këndvështrim evolucionar, kjo ka kuptim; paraardhësit tanë parahistorikë u mbështetën në grupet shoqërore jo vetëm për shoqëri, por për mbijetesë. Qëndrimi afër fisit solli mundësinë e strehimit, ushqimit dhe mbrojtjes. Ndarja nga grupi, nga ana tjetër , do të thoshte rrezik.

“Sot kur ne ndjehemi të lënë jashtë, trupat tanë mund të ndiejnë një kërcënim për mbijetesë, dhe disa nga të njëjtat sinjale të dhimbjes që do të përfshiheshin nëse do të ishim në rrezik të vërtetë fizik, janë hedhur poshtë. Njerëzit që janë kronikisht të vetmuar, nivelet e kortizolit të hormonit të stresit iu xhirojnë lart më lart në mëngjes sesa te njerëzit më të lidhur me shoqërin. ”

Shkakton probleme me gjumin

Njerëzit që ndjehen të vetmuar, kanë tendencë të përjetojnë më shumë ndërprerje të gjumit gjatë natës sesa ata që nuk e bëjnë këtë, zbuloi një studim i vogël i vitit 2011 .

Studiuesit zbuluan se lidhja midis ndërprerjeve të gjumit dhe vetmisë vazhdoi edhe pasi gjendja martesore dhe madhësia e familjes u morën parasysh, duke sugjeruar se vetmia varet nga mënyra se si njerëzit e perceptojnë situatën e tyre sociale dhe jo nga vetë situata.

95 pjesëmarrës në studim kishin lidhje të forta shoqërore dhe ishin pjesë e një komuniteti të ngushtë të fshatit Dakota e Jugut. Megjithatë, studiuesit zbuluan, madje edhe dallimet e vogla në shkallët e tyre të vetmisë të cilat u reflektuan në gjumin e tyre.

Mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së Dementias

Në një studim të vitit 2012 të afro 2,200 të moshuarve që jetonin në Amsterdam, studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që raportuan se ndjeheshin të vetmuar, pavarësisht nga numri i miqve dhe familjeve që i rrethonin,  kishin më shumë të ngjarë të përjetonindementia sesa ata që jetonin vetëm.

Pjesëmarrësit e studimit ishin të moshave 65 deri në 86 vjeç nuk shfaqnin shenja të dementias dhe nuk jetonin në institucione të tilla si shtëpi pleqsh. Rreth gjysma jetonte vetëm, dhe 20% raportuan se ndjeheshin të vetmuar. Gati dy të tretat ishin gra.

Pas rregullimit të faktorëve si mosha, studiuesit zbuluan se ndjenja e vetmisë ngriti rrezikun e Dementias me 64%. Por, ata paralajmëruan, se kjo nuk vërteton se vetmia shkakton dementia dhe vuri në dukje se e kundërta gjithashtu mund të jetë e vërtetë, sepse dementia dhe ndryshimet shoqëruese të humorit mund të kontribuojnë në një pjesë të tërheqjes sociale të vetmisë.

Mund të kontribuojë në vdekjen e parakohshme

Dy studime të tjera të vitit 2012 zbuluan se të jetosh vetëm – ose thjesht të ndjehesh i vetmuar – mund të rrisë rrezikun e një personi për vdekje të hershme.

Një studim pasoi gati 45,000 njerëz të moshës 45 vjeç e sipër ose të cilët kishin sëmundje të zemrës ose ishin me rrezik të lartë për të. Ata që jetojnë vetëm, studimi zbuloi, kishin më shumë të ngjarë të vdisnin nga sulmet në zemër, goditjet ose ndërlikime të tjera për një periudhë katër vjeçare sesa ata që jetonin me familjen ose miqtë ose në ndonjë marrëveshje tjetër komunale.

Një studim i dytë u përqëndrua në ata 60 e më të vjetër dhe zbuloi se burrat dhe gratë kishin 45% më të predispozuar të vdisnin gjatë periudhës së studimit (gjashtë vjet) nëse ata raportuan se ndjeheshin të vetmuar, të izoluar ose të lënë jashtë. Por ata që raportuan vetminë – 43% e popullsisë së studimit – nuk jetonin domosdoshmërisht vetëm. Studiuesit thanë që lidhja midis ndjenjave të vetmuara dhe problemeve shëndetësore të mbajtura edhe pas situatës së jetesës, depresionit dhe faktorëve të tjerë u mor në konsideratë./ CNA.al