Vrap 2.4 km dhe makina e të vërtetës, SHBA tregon si do të zgjidhet kreu i FBI-së shqiptare

Ambasada e SHBA-ve në Tiranë po e ndjek me vëmendjen procesin e ngritjes së Byrosë Kombëtare të Hetimit, struktuara e njohur ndryshe si ‘FBI-ja shqiptare’.

Përmes një njoftimi në rrjetin social, ambasada njofton dhe për proceset dhe testet që duhet të kalojnë ata që duan të hyjnë në BKH, përfshi këtu dhe aftësitë fizike për të sprintuar 300 metra apo për të bërë 2.4 km me vrap.

“Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara në mbështetjen e përpjekjeve të Shqipërisë për të forcuar sundimin e ligjit përmes proceseve transparente. Nën monitorimin e qeverisë së SHBA, komisioni përzgjedhës i SPAK është tashmë në fazat përfundimtare të përcaktimit të kandidatit më të mirë për Drejtor të Byrosë Kombëtare të Hetimit (BKH). Në përputhje me ligjin e SPAK dhe frymëzuar nga praktikat më e mira të FBI-së, kandidatët e mundshëm duhet të dëshmojnë aftësitë e tyre në një larmi provash. Në 6 shkurt, kandidatët iu nënshtruan një prove të aftësive fizike që përfshinte 300 metra vrapim me shpejtësi, 2.4 kilometra vrap, dhe ushtrime të tjera.

Pas këtij provimi, më 10 shkurt kandidatët morën pjesë në një testim me shkrim me dy pjesë, për të provuar aftësinë e tyre të shkrimit profesional dhe për të sprovuar aftësitë e tyre në shkathtësinë mendore dhe zgjidhjen e problemeve. Rezultatet nga provimet i shtohen një totali përmbledhës dhe do të përcaktojnë gjashtë kandidatët kryesorë që do të kalojnë në fazën përfundimtare: në testimin poligrafik dhe intervistën finale. Ky proces transparent dhe objektiv është një hap tjetër drejt vendosjes së sistemit të drejtësisë etik, transparent dhe profesional që qytetarët meritojnë”, thuhet në njoftimin e ambasadës.