MBAHU NËNO, MOS KI  FRIKË – SE KE DJEMTË N’ AMERIKË!

Shkruan: Prof. Dr. Agron F. Fico, H. C, Tiranë

 

Shumë kush  mund të thotë  se kjo apoetzë poetike-politike e Fan S. Nolit është e njohur dhe e përsëritur. Po , se kjo është një e vërtetë e madhe dhe te vërteta të tilla janë të përjetëshme, si vet dielli që lind  çdo ditë.

Kohorëzim historik i miqësisë dhe marrëdhnieve midis Shqipërisë dhe Amerikës mund ta shprehim shkurt, fare shkurt me këtë  ekuacion  gjuhësor  :Me Udro Uillson më 1920 lindi Shqipëria shtet dhe shtet i pavarur, Shqipëria e djeshme .

Me Bill Klinton më 1999 lindi Kosova e lirë  dhe e pavarur, Kosova e sotme.

Me presidentitin Bush Shqipëria  u pranua në NATO. Shqipëria e sotme.

Shqiptarët, si një popull fisnik, e kanë shprehur mirrënjohjen e tyre duke ngritur në zemër të Tiranës shtatoren e presidentit Udro Uillson dhe, në zemër të Prishtinës,  shtatoren e presidentit. Bill Klinton.

Është me të vërtetë e habitshme që në një program televiziv të  RVSH ku  po diskutohej për Kongresin e Lushnjës ,fatin e Shqipërisë si dhe kontributin e presidentit Udro Uillson; historianët në panel , si duket lidhjet partiake , i penguan që të përmendnin një fakt me rëndësi , që dëshmon se shqiptarët ,në të gjitha kohërat,   kanë nderuar shtetarin e madh , Presidentin Udro Uillson.Prof. Shyqyri Hysi, autor i monografisë “Rauf  Fico-shtetar dhe diplomat i shquar”, shkruan: “Në mbledhjen e Asamblesë Kushtetuese të Shqipërisë  Rauf  Fico, duke ndërprerë seancën e sapofilluar, kërkoi fjalën dhe tha: “Zoti Kryetar! Pa bisedimin e rendit të ditës, dua të bëj një propozim. Me hidhnim murmë vesh se ish-kryetari i Shteteve të Bashkuara të Amerikës U. Uillson vdiq. Duke marrë parasysh shërbimet e mëdha që i ka bërë Shqipërisë, propozoj të bëhen 5 minuta pushim si shenjë hidhërimi dhe t’i hiqet një telegram ngushëllimi familjes së të ndjerit.”

(Vep. cit., f. 63.).

Politika europiane  “Tagji nën hundë”

Brezi i  ri, por jo vetëm ai, madje shumë e shumë njerëz nuk e dinë  dhe nuk mund ta dinë thelbin e kësaj metafore.

Dajkua im, Xhaferr Kaçi  e mbante familjen si qiraxhi. Ai me mushka dhe kuaj mbarte ngarkesa si vaj ulliri, misër,  etj. nga  nje fshat  ose lagje ne nje fshat tjetër ose edhe nga Këlcyra në Janinë etj.. Ai me tregonte ,kur isha fëmijë, se i ushqente kafshët me tërshërë  dhe se torvën me tërshërë ua varte kafshëve ne qafë, ua mbante nën hundë ,qe kafsha te ushqehej ,edhe duke ecur, për të arritur ne destinacionin e duhur.

Këtë politikë kushtetëzuse  të përhershëm  ndaj kombit shqiptar kanë  ndjekur dhe ndjekin shtetet e europiane  pothuajse edhë e në ditë e sotme.

Ndër të parët që  ka stigamatizuar këto qëndrime hipokrite te Europës ka qënë personaliteti i shquar i kulturës dhe fesë , Homeri shqiptar, Gjergj Fishta .

M’u duk pak e habitshme që në një postim ,Kryeministri  Edi Rama thoshte se ..”Për negociatet ne do te vazhdojme te bejme punen tone. Po presim edhe ata (europianët ) te na thonë te vërtetën.” (?!)

Habia ime qytetare ështe se europianët kane gati qe nga qershor 1878 e gjer sot po na i thënë “të vërtetat” me gjuhën e tyre :herë me hashash, herë me hanxhar.

Në Kongresin e Berlinit (qershor 1878) Fuqitë e Mëdha  Europiane   vendosnën që pjesë të tëra të territorit shqiptgar (Plava, Gucia etj) t’i jipeshin Malit të Zi. Madje  u shkua edhe më tej, u mohua vet egzistenca e kombit shqiptar nëpërmjet deklaratës së kancelarit gjerman Bismarkut , i cili tha se nuk egziston Shqipëria , ajo është vetëm një koncept gjeografik !

Konferenca e Londrës 1913-së e .ktheu Shqipërinë nga katër vilajete në  më pak se gjysëm vilajet me 28.000 km katrore.  Konferenca e fshehtë e Londrës 1915 e fshiu nga historia Shqipërinë , që kishte mbetur i nga  1913 dhe la nje cope,  atë të Shqipërisë së mesme.

Armenia ka kërkuar nga Turqia që t’i kërkoj ndjesë për masakrat e vitit 1911 kundër popullisë civile armene. Izraeli , po ashtu, kërkoi nga Gjermania, ndjesë për hollokaustin  ndaj 6 miloinë herbrenjve të shfarour  në kampet naziste.

Brezat e kombit shqiptar  duhej dhe duhet t’u kërkojnë ndjesë shteteve europiane , pjesëmarrëse ne Kongnferencën e Londrës më 1913, që e ¾  të territoreve të saj u dhanë  Malit të Zi, Serbisë dhe Greqisë.

Kurrë nuk është vonë. Kjo është padrejtësia më e madhe  historike ndaj kombit shqiptar nga shtete t europiane .

Në  Luftën e Dytë Botërore  Shqipëria u pushtua ushtarakisht me aeroplanët, tanket e Italisë fashiste dhe  Gjermanisë naziste.  Ndërsa në Konferencën e Potsdamit 1945 , kur u ndanë thelat e byrekut, Shqipëria u la jashtë Perendimit. Njihet shprehja  e Çurçillit se  ,kur u pyet për Shqipërinë, ai tha me cinizëm ..”Ëell, Albania  belongs to Jugoslavia !).

Akademiku svicerian, Aleksandre  Lambert ,   kur  shkruan  për zhvillimet pas Luftës së Dytë Botërore,   thotë se  kam  bindjen se ajo që ndodhi me Shqipërinë, me lënien e saj në Bllokun e Lindjes ishte një llogari e bërë nga aleatët ,që fituan luftën.  (Gazeta “Dita” 22 maj 2020 )

Po  mos shkojmë gjer ne hstorinë e largët., po  të shohim , sado shkurt,secili është qëndrimi i fuqive europiane ndaj kombit shqiptar në kohën tonë..

Më 17 shkurt 2020 u mbushën plot 12 vjet nga  shpallja e Kosovës shtet i pavarur dhe demokratik. Shqiptarët e Kosovës kanë derdhur lumenj me gjak, male me sakrifica, kanë prodhuar nje art dhe kulture europiane , por ende nuk u njihet e drejta për të lëvizur lirisht nëpër Europë. Kushtet, kërkesat, me predikimet nga më te ndryshme i mohohet  popullit shqiptar të Kosovës  një e drejtë e madhe politike e njerëzore, e drejta për të lëvizur lirish në Europë së cilës i përkasin.

Është me të vërtetë e dhimshme kur shohim këto qëndrime anti-demokratike dhe  anti-evropiane. E di ,që dikush ,mund të   thotë se kjo bëhet edhe për  për faktin se klasa politike në Prishtinë, krerët e saj , janë të  ngathët dhe të  ndikueshëm politikisht.

Madje janë 5 shtete të Bashkimit Evropine që nuk e kane njohur shtetin e pavarur të Kosovës.

E njëjta politikë  ndiqet edhe ndaj Shqipërisë, ajo e “tagjisë nën hundë”. Tema : Hyrja ne Bashkimin Europian. Rruga negociatat ;  5 detyra. 9 kushte, , tri metoda te reja të presidentiti të Francës, të Makronit; shtoi edhe kërkesën (kushtin)  e persëritur të qeverise grek për me shume te dreja te minoritetit grek në Shqipëri. Madje Hollanda kërkon edhe me shume demokraci për LBND tj. Kjo më kujton  vargjet  satirike  :”S’janë shkaqe / po sebepe/ turpin e mbaçin për vete ./.

Ky ankth pritjeje, kjo maskaradë e kushteve, e kritereve , e dëshmive etj. me sjell ndër mend vargjet e një kënge korçare : “Vjeshte vate e shkoi/ Europa Shipërinë harroi…

Bashkohem me ata qytetarë që thone se përgjegjësia kryesore është tek klasa jone politike, te krerët e tyre grindavecë c dhe pakulture politike. Ka një pjesë te  së vertetës,

Diku kam shkruar se krerët e parë të qeverive shqiptare kanë liundur në çerdhe distrofike me mami te huaja , prandaj Shqipëria pati :satrape, diktatorë dhe bajraktarë.

Shqiptarët ,e pritën me mirënjohje të thellë  dhe e  vlerësojnë lart   përkrahjen dhe ndihmën humanitare , që na dhanë shumica e shteteve europiane dhe shtete të ndryshme të botës  për fatëkeqësinë e tërmetit të 26 shtatorit të viti të kaluar.

Lajmi se Këshilli Ministrave të  qeverive të Bashkimit Evropian  , ka dhënë miratimin për çeljen e negociatave për pranimin e Shqipërisë në unionin europian, ka rritur besimin e popullit shqiptar për ëndrrën europiane.Madje edhe kjo është shoqëruar me 13 kushte. Kujtojmë se ne fillim ishin 7 pastaj u  bënë 9 , dhe së fundmi 15!.

Mirëserdhe Ambasadorja Juri Kim

Disa muaj  më parë erdhi në Shqipëri, ambasadorja e re e SHBA zonja Juri Kim. Ajo, me njëherë, shpalosi një program ndihme, dha sinjalet e një energjie positive  në tri prioritetet e e punës së vet : Rritjen e aftësisë së Shqipërisë për të qënë aleat i denjë me Amerikën, ndihmë për  nje sistem demokratik të sundimit të ligjit dhe nxitje e kompanive amerikane për të investuar në ekonominë shqiptare. Të gjitha këto  me synimin  që të përmirësohet niveli e jetesës së shqiptarëve.

Të gjitha këto, ajo i shoqëroi me fytyrë të qeshur dhe pa na tringëllitur as indirekt ndonjë detyrim. kërkesa. kushte , provime  etj. të stilit europian.

Këto  muaj të aktivitetiti të saj diplomatik, e sidomos ditët e fundit , vihen re përpjekjet e saj për  afruar aktorët kryesorë  politikë  që  t’i bashkojë në punën për integrimin europian dhe zbatimin e ligjeve te demokracisë liberale.

Populli e ndjek me vemëndje  punën e saj te plaodhur  përballë qëndrimeve mjergullore të politikanëve  tanë tekanjozë e burracakë.

Kjo është arësyeja dhe, faktorë më të rëndësishmet që përmendëm më lart , që i bëjnë shqiptarët krenarë për miqësine perjetëshme me Amerikën.