Paralajmërimi i shkencëtarit që zbuloi Ebolën: Shumë virùse vdekjèprùrëse do të vijnë!

Ditën e sotme, CNN ka publikuar një artikull në të cilin fliste për frikën e rikthimit të Ebolës në një qytet të largët të Republikës Demokratike të Kongos. Një grua ishte shtruar në spital, e sëmurë dhe po priste rezultatet e testit për Ebolën. Pacientja mund të komunikojë me të afërmit e saj vetëm përmes një dritareje plastike. Identiteti i saj është sekret, për ta mbrojtur atë nga ostracizmi nga vendasit e frikësuar nga Ebola. Fëmijët e saj janë testuar, por tani për tani nuk kanë asnjë simptomë. Ekziston një vaksinë dhe një trajtim për Ebòlën.

“Por pyetja në mendjen e të gjithëve është: Po sikur kjo grua të mos ketë Ebola? Po sikur ajo të jetë pacientja zero e “Sëmun.djes X”, infek.sioni i parë i një patogjeni të ri që mund ta përfshijë botën po aq shpejt sa kovidi, por një që ka shkallën e fata.litetit të Ebòlës, 50% deri 90%?”,- shkruan CNN.

Paralajmërimi i shkencëtarit që zbuloi Ebolën: Shumë

“Ne të gjithë duhet të trem.bemi. Ebolá ishte e panjohur. Kovid ishte i panjohur. Ne duhet të kemi frikë nga sëmundjet e reja.”, tha doktori që ndjek pacienten, Dr. Dadin Bonkole. Njerëzimi përballet me shumë vir.use të panjohura që dalin nga pyjet tropikale të Afrikës. Kështu thotë profesori, Jean-Jacques Muyembe Tamfum, i cili ndihmoi në zbulimin e Ebòlës në 1976-ën dhe që prej asaj kohe ka qenë në vijën e parë të kërkimit të patogjenëve të rinj, informon dritare.net

“Tani jemi në një botë ku patogjenë të rinj do të dalin. Dhe kjo përbën një kërc.ënim për njerëzimin.”

Paralajmërimi i shkencëtarit që zbuloi Ebolën: Shumë

Duke folur ekskluzivisht për CNN në kryeqytetin e Republikën Demokratike të Kongos, Kinshasa, Muyembe paralajmëroi se do të vijnë edhe shumë sëmùndje zoonotike, ato që kalojnë nga kafshët te njerëzit. Verdhëza, format e ndryshme të gripit, tèrbimit, brucelozës dhe Lyme janë disa nga ato që kalojnë nga kafshët te njerëzit, shpesh përmes një vektori siç është një brejtës ose një insekt. Ato kanë shkaktuar epidemi dhe pandemi më parë, mund të shkaktojnë edhe më vonë./K.C/dritare.net