15 shenjat që tregojnë se ti ke intelegjencë të lartë emocionale

Intelegjenca emocionale (IE) është aftësia për të identifikuar dhe menaxhuar emocionet e tua si dhe ato të të tjerëve. Kryesisht thuhet se IE është faktor shumë më i rëndësishëm se intelegjenca standarde (IQ). Kjo për shkak se kontrollimi i emocioneve është më i rëndësishëm se të qenit super i menqur.

Sipas hulumtimit të fundit nga Toni Robins, janë 15 shenja kryesore që tregojnë se një person ka intelegjencë emocionale të lartë. Sot, Psikologjia.org ka vendosur ta ndajë këtë listë me ju. Pra, sa nga këto cilësi zotëroni ju ?

1. Ti ke një fjalor të fuqishëm emocional

Sa më shumë fjalë specifike që ti përdor për t’i permendur apo përshkruar emocionet, aq më shumë të kuptojnë të tjerët se si ti ndjehesh, cfarë e ka shkaktuar gjendjen tënde emocionale dhe cfarë duhet të bësh në lidhje me të.

2. Je kurioz për njerëzit që nuk i njeh

Njerëzit emocionalisht intelegjentë janë kurioz për të gjithë njerëzit rreth tyre. Në fakt, njerëzit që kanë tendencë të bëjnë shumë pyetje pasi njoftojnë dikë janë më të ndjeshëm ndaj nevojave të tyre.

3. Nuk i frikësohesh ndryshimeve

Një shenjë dalluese e intelegjencës së lartë emocionale është aftësia e një personi për t’ju përshtatur dhe për t’ju përgjigjur shpejtë cdo ndryshimi.

4. Ti i di përparësitë dhe dobësitë e tua

Njerëzit e zgjuar emocionalisht e dijnë se në cka janë të mirë dhe në cfarë jo. Ata jo vetëm që i pranojnë këto gjëra për veten por edhe i përcaktojnë faktorët që kanë kontribuar në suksesin e tyre. Këta njerëz përdorin forcat e tyre më të mëdha me potencial të lartë për t’i vënë dobësitë e tyre në një pike të diskutueshme.

5. I kupton të tjerët

Njerëzit me intelegjencë të lartë emocionale gjithmonë e kuptojnë se cfarë mund të ndjejnë apo të mendojnë të tjerët. Kështu që nëse mund t’i lexosh njerëzit si një libër, ti je person i jashtëzakonshëm.

6. Nuk fyhesh lehtë dhe nuk i mban të tjerët inat

Të jesh në gjendje të reagosh pozitivisht ndaj situatave negative në jetë është pjesë e të pasurit një IE të lartë. Njerëzit e zgjuar emocionalisht mund të bëjnë shaka për veten e tyre dhe asnjëherë nuk lejojnë që situatat e vështira t’i mundin ata.

7. Je në gjendje ta kontrollosh veten

Nëse je në gjendje t’i mbash mendimet përbrenda në mënyrë që t’i shmangesh ndonjë debati dhe mos të marrësh veprime impulsive, ti ke intelegjencë emocionale. Këta intelegjentë gjithmonë e dinë kur duhet të thonë “jo” për të shmangur fraza si “nuk besoj që mundem” ose “nuk jam i/e sigurtë”.

8. Nuk ke frikë nga gabimet dhe i lë të ikin mendimet negative

Njerëzit me intelegjencë të lartë nuk ndalen nga dështimet e të kaluarës dhe nuk lënë që këto gabime ti konsumojnë ata me negativitet. Ata i shohin gabimet e tyre si mundësi e rritjes së vetes dhe i tranformojnë dështimet në mësime pozitive për të ardhmen.

9. Ti jep dhe nuk pret asgjë në këmbim

Njerëzit emocionalisht të zgjuar vlerësojnë marrëdhëniet e forta dhe e bëjnë më të mirën e tyre ti bëjnë të lumtur njerëzit që i duan. Për këtë arsye ata bëjnë gjëra të mira për të tjerët dhe nuk presin që këto të mira t’u kthehen.

10. U shmangesh njerëzve negativë

Nëse mund t’i kontrollosh bashkëveprimet me njerëz të vështirë, mund të jesh person me IE të lartë. Njerëzit me intelegjencë emocionale nuk e lënë veten asnjëherë të frustrohen apo të nevrikosen kur ata kanë të bëjnë me individë toksikë. Ata gjithmonë i mbajnë ndjenjat e tyre nën kontroll dhe provojnë t’i ndihmojnë njerëzit kur janë në situata të vështira.

11. Ti nuk synon përsosmërinë

Njerëzit me intelegjencë emocionale nuk e vendosin përsosmërinë si objektivë të tyren, sepse e dinë që ajo nuk ekziston. Aa nuk heqin dorë nëse dicka shkon keq dhe kurrë nuk mendojnë se nuk mund të arrijnë dicka.

12. Ti vlerëson atë cfarë ke

Njerëzit me intelegjencë të lartë emocionale e dinë se cdo ditë sjellë dicka që kërkon mirënjohje dhe nuk harrojnë të falenderohen. Ky zakon përmirëson disponimin dhe rrit energjinë dhe mirëqenien fizike.

13. E di si të relaksohesh

Nëse mendon se duke punuar 24 orë në ditë është rruga drejt suksesit, gaboheni. Duke punuar pa pushim të bën më pak produktiv dhe më të stresuar. Sigurohu të bësh pushime gjatë ditëve të punës, pavarësisht sa i zënë jeni.

14. Kufizoni konsumimin e kafeinës dhe flini mjaftueshëm

Njerëzit me intelegjencë të lartë emocionale e dinë se po mos të flenë sa duhet dhe po të pijnë shumë kafe mund t’ua rrisë nervozën, acarimin dhe shqetësimin. Për këtë arsye ata nuk e nënvlerësojnë fuqinë e pushmit gjatë natës sepse gjumi është mënyra e trupit për rivendosjen e mendjes dhe për për të na përgatitur për përvojat, kujtimet dhe sfidat e ditës së nesërme.

15. Ti nuk lejon që askush të ta prishë ditën tënde

Njerëzit me intelegjencë të lartë emocionale janë të zotët e lumturisë së tyre. Kur këta individë ndihen mirë me dicka që kanë bërë, ata nuk lejojnë që opinionet apo vërejtjet e mprehta të dikujt të ua marrin atë lumturi që ndjejnë. Njerëzit me IE të lartë gjithmonë kanë ndjenjën e vetë-respektit, por asnjëherë nuk e vënë veten mbi të tjerët. Ata i marrin në konsideratë mendimet e të tjerëve dhe përpiqen të bëhen edhe më të vetë-disiplinuar dhe më të suksesshëm.