5 sekretet e njerëzve që nuk sëmuren kurrë

Gjithmonë është një njeri i cili nuk ankohet asnjëherë për probleme shëndetësore dhe kur të gjithë janë të sëmurë më viroza të ndryshme. Mund të mendoni që ka një imunitet të fortë dhe kjo në një farë mënyre qëndron, por ju paraqesim me disa zakone të cilat ndihmojnë imunitetin të luftojë virozat e ndryshme.

Flini mjaftueshëm

“Unë fle 8-10 orë gjumë gjatë natës dhe jam e shëndetshme”, tregon Amelia Narcisi. Ekspertët e gjumit bien dakord se fjetja mjaftueshëm është çelësi për një sistem imunitar të fortë. Një studim ka treguar se njerëzit që flenë vetëm 5-6 orë gjatë natës kanë 30% më shumë gjasa t’i zërë gripi kur ekspozohen ndaj një virusi, krahasuar me njerëzit që flenë më shumë se 7 orë.

Konsumoni ushqime të pasura me vitaminën C

Edhe pse të dhënat shkencore që vërtetojnë se vitamina C përmirëson imunitetin janë të pakta, Sam Jernigan betohet për të: “Sa herë që ndjejë se diçka nuk po shkon mirë, marrë 2000 njësi të vitaminës C deri në katër herë në ditë”. “Në 15 vjet, nuk jam prekur asnjëherë nga gripi”, tregon ai.

Shmangni stresin

Është vërtetuar shkencërisht se stresi dobëson sistemin imunitar. Prandaj duhet ta shmangni stresin në një mënyrë të shëndetshme.

Qëndroni të pastër

“I laj duart gjatë gjithë kohës dhe i hap dyert dhe prek butonat e ashensorit me një pecetë të pastër sa herë kam mundësi”, tregon Dan Collins, i cili punon si zëdhënës i medias tek një spital në Baltimore. “Dhe, sa herë ulem në tavolinë, i pastroj duart menjëherë me një pecetë të lagur”. Collins tregon gjithashtu se e mban frymën për 15 sekonda nëse dikush teshtin dhe merr zink në momentin e parë që vëren se po e zë gripi.

Bëni stërvitje rregullisht

Stërvitja rregullisht forcon sistemin imunitar dhe ju rrezikun më pak nga infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes. “Unë dhe bashkëshorti im bëjmë stërvitje të paktën tre herë në javë dhe kemi bashkëpunuar me një trajnues personal për shumë vite”, tregon Julie Michener. “Mendoj që kjo është arsyeja përse nuk sëmurem, edhe kur të gjithë në zyrën time janë të sëmurë”.