AP: Komuniteti rom, probleme të mëdha punësimi. Mos vononi ligjin për minoritetet

TIRANE– Avokati i Popullit, Igli Totozani, mori pjesë sot paradite, në konferencën “Integrimi i romëve dhe rritja e bashkëpunimit midis shteteve në rajon”.

Avokati i Popullit u shpreh mbi situatën shumë të vështirë të komunitetit romë në vendin tonë, duke theksuar se ata vazhdojnë të mbeten të përjashtuar socialë dhe të trajtohen si qytetarë të nivelit të dytë. “Është e patolerueshme që akoma sot ka foshnja rome që pickohen nga gjarpërinjtë, që u hyjnë në barakat ku flenë, vetëm pak kilometra larg Tiranës”, tha Totozani.

Një vëmendje të veçantë Avokati i Popullit i kushtoi shqetësimit për mungesën e miratimit të ligjit për minoritetet, që pritet të luajë një rol themelor jo vetëm për përmbushjen e detyrimeve të Shqipërisë në rrugën e saj drejt integrimit europian, si një ndër prioritetet kyçe, por edhe do të përmirësojë jetesën sidomos të minoritetit romë dhe egjiptian në Shqipëri.

“Ligji për minoritetet duhet të ishte në Parlament për miratim në muajin Tetor, por ende nuk dihet se çfarë po bëhet me të. Ndaj i bëj thirrje ministrit Bushati të mos e vonoj ligjin, pasi në këtë mënyrë vonon përmirësimin e jetës së qytetarëve të minoritetit romë, por gjithashtu vonon edhe përmbushjen e detyrimeve të Shqipërisë për integrimin europian”, tha Avokati i Popullit, Igli Totozani në këtë konferencë.

Totozani përmendi edhe problemet më të mëdha me të cilat komuniteti Romë vazhdon të përballet pa mundur te gjejë zgjidhje si: papunësia, mungësa e strehimit, mungesa e aksesit në sistemin shëndetësor, në atë të Drejtësisë, problemet e fëmijëve me tekstet shkollore, braktisja e shkollave. Atyre u janë djegur shtëpitë, madje dhe janë dëbuar siç ishte rasti i fundit, tha Totozani, duke kërkuar impenjim serioz dhe real për garantimin e të drejtave që i takojnë këtij minoriteti me probleme të theksuara sociale.