Britanikët probleme serioze, vlera e paundit më pak se 1 dollar

Një investitor ndërkombëtar, Jim Rogers, ka paralajmëruar se vlera e paundit mund të shkojë më pak se një dollar pas tre deri ose katër vitesh, nëse Skocia ishte të largohet nga Britania e Madhe.

Komentet e tij erdhën në ditën kur Nicola Sturgeon tha se shpallja e pavarësisë mund të ndihmojë Skocinë të shpëtojë nga pasiguria e shkaktuar nga vendimi i Britanisë së Madhe për të lënë në BE-në.

Rogers, i cili bashkë-themeloi Fondin kuantik me George Soros, tha se Britania e Madhe po përballet me probleme serioze, raporton “The Independent”.

Monedha britanike, paund, ka pësuar rënie të ndjeshme gjatë dy javëve të fundit dhe aktualisht ka shkëmbimin më të ulët përballë dollarit amerikan, duke humbur 20 përqind të vlerës që nga votimi për të dalë nga Bashkimi Evropian.

Analistët thonë se tani që po bëhet e qartë se Britania mund të përballet me një Brexit të vështirë – që mund të shoqërohet me largimin nga tregu i njësuar i Bashkimit Evropian – ka shkaktuar shitje masive të aksioneve.

Nga ana tjetër, rënia e vlerës së monedhës britanike po ofron mundësi për turistët e huaj që vizitojnë Britaninë.

Pak ditë më parë, një produkt tradicional britanik Marmita, u bë viktima e parë e zhvlerësimit të monedhës angleze.

“Po bëhet e qartë se tregu nuk mendon se rezultati i Brexit dhe ndikimi i tij do të jetë një lajm i mirë për ekonominë. Një ekonomi britanike e tkurrur nënkupton një monedhë të dobët. Kjo do të ulë standardet e jetesës në Mbretërinë e Bashkuar sepse këto janë mallra të konsumit”, thotë analistja Katherine Brooks

Image