Dom Ernest Troshani shpallet Kardinal nga Papa Françesku

Sot në lutjen e Engjëllit të Tenzot në orën 12.00 në Romë, Papa Françesku ka shpallur kardinalët e rinj, ndër të cilët edhe Dom Ernest Troshanin, për dëshminë e jetës së tij të krishterë.

Dom Ernest Troshani është i vetmi prift në të gjithë listën, që shpallet Kardinal për ta nderuar. Më 21 shtator 2014 ai dëshmoi para Papa Franceskut vuajtjet e tij dhe të Kishës shqiptare përgjatë komunizmit. Në mediat e gjithë botës shkoi përqafimi i përzemërt dhe përlotja e Papës, në takim me Kardinalin e dytë shqiptar, pas Dom Ernest Koliqit. Ky është një titull nderi që i jepet atij. Kjo do të thotë se Dom Ernest Troshani nuk merr pjesë në konklave, pasi ka kaluar moshën, por Kisha e nderon me këtë titull.

Kardinali tjetër përpara Troshanit ishte Ernest Koliqi, edhe ai i shpallur kardinal prej Gjon Palit II, për dëshminë e jetës së krishterë dhe për martirizimin. Ky është një nderim dhe mirënjohje që Papa Francesku i bën Shqipërisë përpara shpalljes së Lumturimit të 38 martirëve shqiptarë, që do të bëhet më 5 nëntor të këtij viti në Shkodër.

Vlerësimi i klerit shqiptar të përndjekur gjate komunizmit është shenja se ky kler i ka dhënë shumë Kishës katolike universale, sidomos me martirizimin e tij gjatë komunizmit.