Ekspozohet kostumi i Nënë Terezës

Bashkia e Tiranes dhe Agjencia për Zhvillim Rajonal 2 Tiranë çelin sot në Muzeun Historik Kombëtar ekspozitën “Trashëgimi kulturore nga vendi i Nënë Terezës”. Në këtë ekspozitë, e para e këtyre përmasave në Tiranë, do të ekspozohet për herë të parë për publikun, kostumi popullor i Shenjtores Shqiptare. Bëhet fjalë për një kostum me motive karakteristike të qytetit të Prizrenit (vendi i origjinës së nënës së Nënë Terezës), që ajo e mbante në moshën 16-17 vjeçare.

Kostumi përbëhet nga kemisha, cope e mendafshte e endur nga grate e Prizrenit, jeleku i qëndisur nga mjeshtra qëndistarë të ketij qyteti, shalli dhe dimitet. Per me shume rreth historise se këtij kostumi, i cili ruhet në Fondet Etnografike të Institutit të Antropologjisë Kulturore dhe Studimti te Artit do t’ju shpjegoje kuratorja e kesaj ekspozitë, Prof. Dr. Afërdita Onuzi.

Pjesë tjetër e ekspozites jane 54 objekte të tjera, pjesë e rëndësishme e trashëgimisë kulturore nga dy qendrat më të zhvilluara politikeekonomike- tregtare dhe kulturore shqiptare të shek. XIX dhe fillimi i shek. XX, respektivisht Shkodrës (vendlindja e babait të Neënë Terezes) dhe Prizrenit (vendlindja e nënës së Nënë Terezës). Njëkohësisht nëpërmjet objekteve që do të ekspozohen, do të paraqiten aftësitë teknike- artistike te mjeshtrive tradicionale qytetare të zhvilluara ne keto qendra (Shkodra dhe Prizreni).

Midis tyre spikatin: Stoli grash dhe burrash prej ari dhe argjendi; armë; pjesë veshjesh dhe veshje të plota; pëlhura të mendafshta per pajisjen e baneses dhe veshjeve të ndryshme; qëndisje të realizuara nga gra qytetare si çarçafë, këllëf jastëkësh, këmisha etj. Objekte kryesisht të përdorura nga popullsia e besimit të krishterë.