FOTO /Hapet muzeu i fluturave në Arabi

Ajo çka i ka dalluar Emiratet e Bashkuara Arabe nga vendet e tjera në këto dekadat e fundit ka qenë arkitektura e ndërtesave. Simfoni ultra-moderne hekuri dhe qelqi përbëjnë kryefjalën e kësaj qendre arkitekturore si një pasqyrim i mirëqenies së vazhdueshme të vendit. Përveç qiellgërvishtësve ajo çka të bën më shumë përshtypje janë ishujt e vegjël të cilët i gjen në vende të ndryshme të Emirateve të Bashkuara.

Një prej tyre është edhe Mozaiku i Fluturave nga 3Deluxe që ndodhet në ishullin Noor në Emiratin e Sharjahit. Ky realitet urabn që ka në brendësi të tij mijëra instalacione i mundëson vizitorëve një eskperiencë unike dhe më ndjesi të shumta.

Më përpara ishulli Noor ishte i arritshëm vetëm nëpërmjet varkës. Ndërhyrja e parë që bëri firma 3 Deluxe ishte ndërtimi i një ure 100 metra të gjatë me fibra xhami dhe me mbrojtëse alumini për të mirëpritur të gjithë vizitorët kuriozë duke e shndërruar në një vepër arti më shumë se sa se një nevojë praktike.

Ishulli Noor është i pushtuar nga instalacione fluturash të cilat të krijojnë idenë e një mozaiku ku ulje ngritjet e instalacioneve krijojnë një art sa modern aq edhe elegant.

Pjesa më e bukur dhe që të bie menjëherë në sy është fasada floreale e cila të krijon idenë e një skeleti të fuqishëm ku mbahen të lidhura të gjitha fluturat (rreth 4 mijë petale që të japin idenë e fluturave).

Ky mozaik është i lartë 4.57 metra, pothuajse në të njetën gajtësi me palmat. Përveç mozaikut të fluturave, vizitorët mund të eksplorojnë edhe zona të tjera në ishullin Noor, ku pavioni i letërsisë është njëri prej tyre.

Si pavioni i fluturave ashtu edhe ai i letërsisë u krijuan për të qenë në funksion të njëri tjetrit ku të apasionuarit e literaturës mund të humbasin në librat voluminozë dhe të ulen në tendat e rehatshme të krijuara sipas stilit beduin.foto-321477064157