“Huffington Post” akuza të rënda: Droga e Shqipërisë po prek gjithë Europën, elita politike ka lidhje me krimin

“Huffington Post”, në një artikull ditën e sotme e përshkruan Shqipërinë si vendin e vogël të Europës, por që furnizon me drogë të gjithë kontinentin, duke u bërë një problem potencial.

Ja çfarë shkruan “Huffington Post”:

Shqipëria, një vend i vogël në Evropën Juglindore, është bërë epiqendra e tregtisë evropiane të drogës, veçanërisht për marijuanën. Kjo nuk duket aspak surprizë. Ky aktivitet ka forcuar rritjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit politik, në një vend që tashmë përballet me shumë sfida të brendshme.

Ajo që e bën situatën unike janë akuzat e Partisë Demokratike se zyrtarë të lartë të Policisë së Shtetit janë të lidhur ose anë përfitime nga tregtia e drogës.

Kryeministri Edi Rama ka qenë vazhdimisht i akuzuar se ka dështuar për të ndalur rolin që ka Shqipëria në tregtinë e drogës në Evropë. Dhe ministri i Brendshëm Saimir Tahiri ka qenë i akuzuar si i përfshirë në trafikun e drogës.

Këto akuza shtrojnë pyetjen: Çfarë mund ta motivojë elitën qeverisëse të Shqipërisë që të shkëputet nga bota e errët e krimit të organizuar dhe trafikut të drogës?

Ndoshta ata qëndrojnë për të fituar personalisht. Kjo është pjesë e një plani më të gjerë për të mbajtur pushtetin. Shqipëria vuan nga korrupsioni politik dhe ekonomik më shumë se sa pjesa tjetër e Ballkanit. Miliona Dollarë mund të blejnë gjyqtarë, gazetarë dhe prokurorë për të ndihmuar për të fituar fushatën elektorale në të ardhmen.

Në fillim të këtij muaji, një pilot italian, Guido Guidi u përplas me avion në një fushë në veri të Tiranës. Më herët gjatë këtij viti, autoritetet greke akuzuan qeverinë shqiptare për mbrojtjen e Klement Balilit, një biznesmen shqiptar që ka qenë zyrtar në administratën lokale të Sarandës. Balili është i dyshuar për financimin e trafikut të drogës nga Shqipëria në Evropën Perëndimore.

Vitin e kaluar autoritetet shqiptare pohuan se kanë shkatërruar 99.2% të marijuanës në vend. Kjo duket pak e çuditshme. Tashmë policia thotë se këtë vit ka shkatërruar 1.7 milionë rrënjë kanabis sativa, që mesa duket është 3 herë më shumë se vitin e kaluar.

Në shumë mënyra, Shqipëria duket se i përshtatet këtij lloji aktiviteti të paligjshëm. Megjithatë, Shqipëria ka shumë për t’u krenuar. Vendi u bë anëtar i NATO me të drejta të plota në vitin 2008. Në vitin 2014 u bë kandidat zyrtar për t’u anëtarësuar në BE. Por niveli i korrupsionit që buron nga elita politike dhe roli i vendit në trafikun e drogës në Europë, duhet të shqetësojnë autoritetet në Uashington DC dhe në të gjithë Europë.