Ja kush janë kryebashkiakët që refuzojnë t’i përgjigjen qytetarëve

Gjatë gjashtë muajve të fundit, BIRN organizoi një seri me takime në të gjithë Shqipërinë për të dëgjuar shqetësimet e qytetarëve në lidhje me punën e kryebashkiakëve të rinj. Shqetësimet dhe pyetjet e qytetarëve iu paraqitën 59 kryebashkiakëve, shumica dërrmuese e të cilëve u përgjigj. Por kryebashkiakët e Durrësit, Elbasanit, Mirditës, Tiranës dhe Vlorës refuzuan kërkesat e BIRN për t’u intervistuar. Këto janë pyetjet pa përgjigje të këtyre kryebashkiakëve.

BIRN i paraqiti kryetarëve të bashkive një seri me pyetje të paraqitura si shqetësime nga qytetarët në të gjithë Shqipërinë, me synimin e vënies para përgjegjësisë të kryebashkiakëve të rinj një vit pas marrjes së pushtetit. Pesëdhjetë e katër kryebashkiakë iu përgjigjën pyetjeve, të cilat varionin nga shqetësimet se si menaxhohen mbetjet urbane te mungesa e shërbimeve dhe investimeve te zonat rurale të bashkive të reja. Dy kryebashkiakë nuk u intervistuan dot për shkak se Elvis Rroshi i Kavajës qe nën masën e sigurisë arrest shtëpiak ndërsa Shukri Xhelili i Dibrës qe i arrestuar.

Por pesë kryebashkiakë, Vangjush Dako i Durrësit, Qazim Sejdini i Elbasanit, Ndrec Dedaj i Mirditës, Erion Veliaj i Tiranës dhe Dritan Leli i Vlorës refuzuan të intervistoheshin.

Për këtë arsye, ne po paraqesim këtu pyetjet që qytetarët e këtyre bashkive i ngritën para kryebashkiakëve, pyetje që mbetën pa përgjigje.

Kryebashkiaku i Durrësit Vangjush Dako refuzoi t’i përgjigjet shqetësimeve të qytetarëve për ruajtjen e trashëgimisë arkeologjike të qytetit, aktualisht e rrezikuar nga një projekt për ndërtimin e një Pallati të Drejtësisë, shqetësimit për mosrehabilitimin e zonës së ndotur të Kepit të Rodonit apo ngërçit të krijuar me mungesën e hipotekimit të qindra apartamenteve në këtë qytet.

Kryebashkiaku i Elbasanit Qazim Sejdini për shqetësimin e banorëve për ndotjen industriale, për mungesën e transportit të nxënësve në shkollat e fshatrave të largët malorë të kësaj bashkie apo për projektet sociale në ndihmë të shtresave në nevojë.

Ndrec Dedaj i Mirditës nuk iu përgjigj shqetësimeve për nevojën për rehabilitimin dhe zhvillimin e infrastrukturës së vaditjes së tokave bujqësore, kërkesave për projekte të zhvillimit të turizmit kulturor apo shqetësimeve të krijuara nga projektet e ndërtimit të hidrocentraleve të vegjël.

Erion Veliaj nuk iu përgjigj pyetjeve mbi mungesën e transparencës së bashkisë së drejtuar prej tij, për kioskat pa leje të vendosura nëpër Tiranë nën logon EcoParking, për mungesën e shërbimeve publike në fshatrat përbërëse të Bashkisë së Tiranës apo për vonesat në shfrytëzimin e banesave sociale, të ndërtuara mbi pesë vjet më parë dhe që vijojnë të mbeten pjesërisht të papërdorura.

Dritan Leli i Vlorës nuk iu përgjigj shqetësimeve të qytetarëve për koncesionin e parkingjeve publike, për zvarritjen e gjatë të punimeve mbi projektin e Lungomares, për mungesën e ujit të pijshëm në qytet dhe për gjendjen e keqe të rrugëve të brendshme të lagjeve të qytetit.