Kancer në vezore? Shenjat e para që ju paralajmërojnë

Kanceri i vezoreve cilësohet shpesh herë si “vrasësi i heshtur” sepse shenjat e tij janë pothuajse të pakuptueshme. Ato duken si gjëra rutinë të jetës së përditshme. Diferenca është që shfaqen çdo ditë dhe nuk largohen. Problemi është se në kohën kur kuptohet se ka diçka që nuk shkon, kanceri është përhapur shumë dhe i pamundur të trajtohet.

Vetëm 20% e rasteve që diagnostikohen shpejt arrijnë të kurohen. Për këtë arsye, më poshtë jepen 10 shenja të hershme paralajmëruese të kësaj sëmundjeje.

1. Dhimbje barku- Dhimbje në pjesën e legenit ose të barkut të ndryshme nga probleme në tretje dhe dhimbjet e zakonshme të ciklit menstrual janë tregues të kancerit në vezore. Pacientët e diagnostikuar me këtë të fundit kanë raportuar dhimbje në këtë zonë që ka zgjatur për më shumë sesa 2 javë.

2.Keq tretje- Një keq tretje e vazhdueshme, gazra, të përziera, si dhe probleme të tjera në aparatin e tretjes si urth, janë mjaft të zakonshme në rastin e kancerit të vezoreve.

3. Humbje e oreksit- Kanceri i vezoreve njihet se shkakton humbje të oreksit të menjëhershëm, e cila është e pavend për personin e prekur. Kjo ndodh sepse ky kancer prek metabolizmin në atë proces kur ushqimi kthehet në energji.

4. Fryrje barku- Fryrje barku ose shqetësime nga gazra që duken sikur nuk largohet asnjëherë është një tjetër simptomë për kancerin e vezores. Për shembull nëse barku dhe beli juaj fryhen, vini re se rrobat ju rrinë më të ngushta pa pësuar ndryshim në dietën tuaj, atëherë kjo është një arsye për një vizitë tek doktori.

5. Urinim i shpeshtë- Probleme në urinim, si një dëshirë e papërballueshme dhe e menjëhershme për të urinuar, si dhe dalja jashtë më shpesh se sa zakonisht, është një shenjë e kancerit në vezore. Kjo përfshin edhe humbje të kontrollimit të urinimit, që do të thotë se mund të bëni dalje të pavullnetshme para se të keni mundësinë të shkoni në tualet dhe kjo gjendje vjen duke u përkeqësuar me kalimin e javëve.

Parandalimi

Sa i takon prevenimit (parandalimit) nuk ka të dhëna të sakta për ekzaminime të hershme që luajnë rol në parandalimin e kësaj sëmundjeje siç është për shembull kryerja rutinë e pap-testit për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës.

Megjithatë femrat me histori familjare duhet të përfshihen në kontrolle rutinë te mjeku përkatës dhe absolutisht çdo shenje klinike nga ato që përmendëm më sipër duhet t’i kushtohet vëmendja e duhur në këtë drejtim.

Kujdes i madh duhet treguar edhe në aspektin e edukimit të hershëm të femrave. Duhen bërë të qarta rreziqet e abuzimit me alkoolin jo vetëm për këtë sëmundje, por për shëndetin në përgjithësi.