Majko kritikon ashpër Ramën: Kosova është shtet, respektoje

Deklaratat e Kryeministrit të Shqipërisë Edi Rama për Kosovën, në vizitën e fundit në Beograd, nxiti diskutime jo vetëm të qytetarëve të Kosovës, por edhe zyrtarëve të institucioneve të vendit, se ai nuk mund të flas për Kosovën, përderisa kjo e fundit është shtet dhe ka përfaqësuesit e saj.

Se a ishin të drejta këto qëndrime, deputeti socialist dhe ish-kryeministri i Shqipërisë Pandeli Majko, në një intervistë për KosovaPress është shprehur se ka pasur tejkalim, por nuk duhet të ngrihet në nivelin për të krijuar vakum midis Shqipërisë dhe Kosovës.

Sipas Majkos, do të mjaftonte një vizitë urgjente në Tiranë e ministrit të Punëve të Jashtme të Kosovës, Enver Hoxhaj, që të mund të zgjidhej kjo çështje, duke mos u bërë konsumues të deklaratave, që shumë analistë i marrin dhe i kthejnë në doktrina për të krijuar dallime midis Shqipërisë dhe Kosovës.

Majko tha se ka ekzistuar mos informimi mes Qeverisë së Shqipërisë dhe Kosovës se çfarë do të diskutohet në Beograd, e që sipas tij ky është problemi esencial. E nëse Kosova dhe Shqipëria do të shkojnë përballë Serbisë të pakoordinuara, Majko theksoi që sërish do jemi përballë një historie të tillë.

Për këtë ai tha se vlerëson ndjeshmërinë e Prishtinës, e që Shqipëria duhet të iu shpjegoj të gjitha institucioneve të Kosovës se çfarë ka ndodhur.

“Një lloj mos informimi që ka ekzistuat lidhur me atë se çka do të diskutohej në Beograd midis Qeverise së Shqipërisë dhe Qeverisë së Kosovës dhe mendoj se ky mund të konsiderohet problemi më esencial, në koordinim dhe informim midis dy palëve i cili është shumë i detyrueshëm për marrëdhëniet për të dyja vendet kanë me Serbinë. Nëse Kosova dhe Shqipëria do të shkojnë përballë Serbisë të pakoordinuara sigurisht që ne do të ndodhemi përballë një historie të tillë sikur kjo e sotmja, çka u tha pse u tha, pse ndodhi. Sigurisht nuk jam në një opinion me një pjesë që këtë ngjarje e morën për të krijuar një debat qoftë në Shqipëri qoftë në Kosovës për ta sigmatizuar si problem midis Shqipërisë dhe Kosovës. Në marrëdhënie me Beogradin, marrëdhënie shqiptaro-serbe është shumë e gjatë, ka pasur brenda vetes marrëdhënie të shumë kryeministrave dhe sigurisht e dhe shumë gabime të cilat vijnë përgjithësisht nga pala shqiptare, dhe këtë duhet ta pranojmë këtë siç është. Si qytetar i Kosovës e vlerësoj shumë ndjeshmërinë e Prishtinës dhe në këtë drejtim mendoj se Shqipërisë i nevojitet një punë shumë specifike edhe nga ana njerëzore për t’i shpjeguar të gjithë përfaqësuesve të institucioneve të Kosovës atë çfarë ka ndodhur, tha Majko.

Tejkalimi i deklaratave të Ramës në Beograd, sipas Majkos duhet të përdoren si një mësim për të ardhmen, duke shtuar se Kosova është shtet, ka një elitë shtetërore, e cila duhet respektuar.

Burimi: KosovaPress