Monitorimi nga ajri/ Çako: Në 70% të territorit me kanabis dominonte bima vietnameze

Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, Haki Çako ka deklaruar sot se janë asgjësuar mbi 2 milionë bimë narkotike në kuadër të monitorimit të Guardia di Finanzia, e cila publikoi raportin e drogës në përmbyllje të misionit të fluturimeve mbi territorin e Shqipërisë.

Sipas Çakos, këtë vit është vënë re një tendecë e re, sic është ajo e kultivimit të një bime kanabisi me cikël më të shkurtër 18- 45 ditëshe, e njohur ndryshe si bima vietnameze, e cila u konstatua në 70% të territorit të kultivuar me kanabis.

“Gjatë aksionit është evidentuar një bimë narkotike me cikël të shkurtër që rritet nga 18 deri në 45 ditë. Ajo ka zënë 70% të territorit të kultivuar por me efektshmëri të prodhimit më të ulët. Bima vitnameze rezulton të jetë prezente në 70% të plantacioneve të kultivuara. Verifikimi në terren dhe nga ajri i këtyre bimëve bëri të mundur asgjësimin e mbi 2 mijë bimëve narkotike”.

Çako nënvizoi ndër të tjera se nga monitorimi është bërë hartëzimi i gjithë territorit dhe zonave me risk. “Në lidhje me ketë vlerësoj maksimalisht forcat e personelin e Guardia di Financa që ishin prezentë. Është konstatuar një rritje e numrit të fluturimeve dhe është eksploruar një pjesë e territorit që më herët nuk ishte e mundur. Në partneritet me Italinë është ndërhyrë në 99,8% të parcelave ku kishim të dhëna”.