Nishani me Mbretin e Jordanisë: Të nxisim bashkëpunimin ekonomik

Presidenti i Republikës, Bujar Nishani, dhe Zonja e Parë, Odeta Nishani, në kuadrin e vizitës shtetërore në Mbretërinë Hashemite të Jordanisë u pritën sot nga Madhëria e Tij, Mbreti Abudllah II Ibn Al Hussein dhe Mbretëresha Rania Al Abdullah.

Pas nderimeve dhe ceremonive të rastit, Presidenti Nishani zhvilloi një takim të veçantë kokë më kokë me Madhërinë e Tij dhe më pas, krerët e të dy vendeve kryesuan takimin e zgjeruar mes dy delegacioneve.

Nishani-768x430Presidenti Nishani vuri në dukje kënaqësinë për realizimin e kësaj vizite të parë zyrtare në nivel Kreu Shteti në Jordani, si dhe shprehu vlerësimin pozitiv për vullnetin e përbashkët për të intensifikuar marrëdhëniet politike mes dy vendeve në vitet e fundit.

Duke iu referuar edhe vizitës së Mbretit të Jordanisë një vit më parë në Shqipëri, Presidenti Nishani, theksoi se shkëmbimi i vizitave në këto nivele jo vetëm që shpreh dëshirën dhe vullnetin politik për t’i forcuar dhe zgjeruar më tej marrëdhëniet e bashkëpunimit mes dy vendeve, por ka ndikuar ndjeshëm në nxitjen e institucioneve të të dy vendeve për të vlerësuar dhe eksploruar më mirë mundësitë e bashkëpunimit, veçanërisht në sektorë të veçantë të ekonomisë dhe të sistemit shëndetësor.

“Marrëdhëniet diplomatike mes dy vendeve po mbyllin dekadën e tretë të lidhjes së tyre, por intensifikimi i shkëmbimit të vizitave në nivele të larta politike gjatë viteve të fundit po ndikon ndjeshëm në forcimin e miqësisë dhe të bashkëpunimit mes dy vendeve dhe dy popujve.” – u shpreh Presidenti Nishani.

Kreu i Shtetit vlerësoi gjithashtu se bashkëpunimi ekonomik e tregtar nuk i përgjigjet nivelit aktual të bashkëpunimit politik, duke shprehur bindjen se nga institucionet e të dy vendeve do të bëhet më shumë për të nxitur nivelin e bashkëpunimit ekonomik e tregtar, si dhe për të përmirësuar kuadrin e përbashkët ligjor, që do të inkurajonte më shumë këtë bashkëpunim.

Kreu i Shtetit vlerësoi iniciativat më të fundit të ndërmarra nga institucionet e të dy vendeve në këtë drejtim, duke theksuar se asgjë nuk mund ta pengojë veçanërisht konkretizimin e bashkëpunimit në fushën e turizmit, energjisë, bujqësisë, arsimit e shkencës dhe në fusha të tjera me interes për të dy vendet. Të dy Krerët e Shteteve ranë dakord për të inkurajuar strukturat qeveritare, por edhe ato parlamentare për të eksploruar sa më mirë të gjitha mundësitë e bashkëpunimit mes dy vendeve dhe vijuar me ide e projekte konkrete.

Presidenti Nishani shprehu gjithashtu mirënjohjen për interesin e treguar nga Mbreti Abdullah II Ibn Al Hussein për zhvillimet në rajonin e Ballkanit Perëndimor, veçanërisht në këto momente kur rajoni dhe Evropa janë të kërcënuara nga terrorizmi dhe ekstremizmi i dhunshëm. Kreu i Shtetit shqiptare falënderoi Mbretin e Jordanisë për mbështetjen e dhënë për pavarësinë e Kosovës, si përmes njohjes direkte në vitin 2009 si vendi i parë i Lindjes së Mesme që ndërmori këtë akt, ashtu edhe në kuadrin e organizatave ndërkombëtare, duke theksuar se faktet sot tregojnë qartë se, Pavarësia e Kosovës i ka shërbyer paqes, stabilitetit dhe sigurisë në rajonin e Evropës Juglindore, por jo vetëm.

Mes dy Kryetarëve të Shteteve u bisedua edhe për çështjet e ndryshme të sigurisë dhe të bashkëpunimit në këtë kuadër, ku ndër të tjera u vlerësua bashkëpunimi mes institucioneve të specializuara në luftën kundër terrorizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm. Presidenti Nishani vlerësoi rolin dhe kontributin e jashtëzakonshëm që Mbreti Abdullah II dhe Jordania kanë dhënë për ruajtjen e paqes dhe forcimin e sigurisë në rajonin e Lindjes së Mesme, por edhe në nivel global.

Presidenti i Republikës, Sh.T.Z. Bujar Nishani, në kuadrin e vizitës shtetërore në Mbretërinë Hashemite të Jordanisë, u takua sot edhe me Kryeministrin e Vendit Dr. Hani Al Mulki, si dhe me Presidentin e ri të Senatit, Feisal Al Fayez.

Presidenti Nishani edhe në takimin me autoritetet e larta jordaneze evidentoi kënaqësinë e realizimit të kësaj vizite në Jordani, si dhe theksoi nevojën e ngushtimit të diferencës mes bashkëpunimit ekonomik e tregtar dhe atij shumë të mirë politik mes dy vendeve.

Ashtu si edhe në takimin me Mbretin e Jordanisë, Presidenti Nishani edhe në takimin me Kryeministrin Al Mulki, vlerësoi iniciativat më të fundit të ndërmarra nga institucionet e të dy vendeve për forcimin e bashkëpunimit në fusha konkrete, si dhe për vullnetin dhe interesimin e shprehur për përmirësimin e kuadrit të përbashkët ligjor në funksion të këtij bashkëpunimi.

Ndërsa në takimin me Presidentin e Senatit Al Fayez, Presidenti Nishani u shpreh se përtej vullnetit politik që tashmë është i shprehur qartë, ekzistojnë të gjitha mundësitë që shkëmbimet parlamentare të rriten e forcohen. “Iniciativat parlamentare kanë një rol të dorës së parë në forcimin e miqësisë dhe të bashkëpunimit mes dy vendeve e të dy popujve.” – u shpreh Presidenti Nishani.

Çështjet e bashkëpunimit rajonal, të sigurisë dhe të luftës kundër terrorizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm u bënë pjesë e bisedave edhe me dy autoritete e larta jordaneze, ku Presidenti Nishani theksoi vendosmërinë e Shqipërisë dhe institucioneve të saj për të qenë pjesë aktive e luftës kundër terrorizmit, si dhe vijuar me programe të veçanta edukimi për komunitetet e prekura nga fenomeni i ekstremizmit të dhunshëm.