Paris, një spital për përdoruesit e drogës para mjekëve dhe policisë

Personat e varur nga substancat narkotike, mund të injektojnë droga të rënda në një klinikë në kushte të mira higjienike, por nën vëzhgimin e një personeli mjekësor dhe të përbërë me infermierë. Kjo do të bëhet e mundur në të parën “salle de shoot” (dhoma e vrimës) zyrtare në Francë, e cila të premten do të hapë spitalin “Lariboisière” pranë “Gare du Nord”, lagjja më e prekur e Parisit nga konsumi i drogës.

paris-1Eksperimenti, i cili do të zgjasë gjashtë vjet, ka bërë entuziastë organizatat, por jo një pjesë të mirë të shoqërisë civile dhe të opozitës së djathtë.

paris-3“Dhomat e vrimës”, janë të pranishme edhe në vende të tjera, të cilat deri tani kanë qenë të kënaqur nga nisma: Gjermania, Australia, Kanadaja, Spanja, Danimarka, Luksemburgu, Norvegjia, Holanda dhe Zvicra. Ministri i Shëndetësisë, Marisol Touraine dhe bashkiakja e Parisit, Anne Hidalgo, do të vizitojnë sallën e konsumimit të drogës para se përdoruesit ta fillojnë ta frekuentojnë.

paris-4Dhoma do të qëndrojë e hapur nga ora 13:30 deri në 20:30 çdo ditë të javës dhe do të ketë një hyrje të ndarë. Ajo përfshin një zonë recepsioni, një sallë pritjeje dhe një për konsum. Përdoruesit e drogës nuk mund të jenë më shumë se 100 dhe para së gjithash duhet të jenë mbi 18 vjeç. Në dispozicion të tyre do të jenë 20 mjekë, infermierë, asistentë socialë dhe agjentë të policisë.

paris-5Në brendësi të klinikës mund të hyjnë vetëm persona të varur nga substancat e drogës, që mund ta përdorin drogën të vetëm, pa rrezikun se mund të përndiqen nga policia, nën monitorimin e personelit të kualifikuar mjekësor dhe me material steril.

paris-6E.A.