Parlamenti Europian ndalon zyrtarisht përdorimin e mjeteve të torturës

Parlamenti Europian ka votuar për të shtrënguar legjislacionin duke ndaluar eksportet e pajisjeve të torturës nga Bashkimi Europian.

Votimi në Strasburg ka për qëllim të mbyllë boshllëqet në rregulloren së anti-torturës së vitit 2005, dhe ky veprim është mbështetur nga qeveritë e BE-së.

Ndalimi përfshin objekte si mjetet goditëse elektrike, prangat e modifikuara për të shkaktuar dhimbje.

Ndryshimet shtrihet në kufizimin e kimikateve të përdorura në ekzekutime dhe ndalimin e trajnimeve në teknikat e torturës.

Ndalimi i BE-së për dënimin me vdekje tashmë ka kufizuar autoritetet e burgut të SHBA-së në aksesin e disa kimikateve të përdorura për të vrarë të burgosurit, si për shembull injeksionet vdekjeprurëse.

Legjislacioni i ri gjithashtu kërkon të bllokojë kalimin transit të pajisjeve të torturës në vendet e BE-së.

Kompanitë Europiane do të pengohen në reklamimin e pajisjeve të tilla në panaire apo në dyqane online.