Ristani: “Listë e hapur”? Pse të mos rikthejmë sistemin mazhoritar

Diskutimet mbi sistemin elektoral në kuadër të reformës zgjedhore nuk kanë hapur shumë debat mes dy forcave kryesore politike në vend. Ashtu si PS dhe PD janë shprehur kundër propozimet të LSI-së për “lista të hapura”.

Deputeti i PD, Arben Ristani, duke hyre ne nje seance parlamentare, ku eshte shqyrtuar projektligji per “Hapjen e dosjeve te ish Sigurimit te Shtetit”, te propozuar nga qeveria dhe shoqeria civile.

Deputeti i PD, Arben Ristani thotë se kjo hap probleme dhe teknikisht pasi zgjedhësit do ta kenë të vështirë procesin e votimit.

Por, Ristani në një postim në Facebook në këtë diskutim hedh idenë për rikthimin e sistemit mazhoritar, sistem që u ndryshua në zgjedhjet e vitit 2009.
Postimi:

Ka nje dikutim keto dite rreth votimit me “liste te hapur”, apo jo.
Se pari votimi me liste te hapur apo te mbyllur eshte variant i sistemit proporcional.
Se dyti nese perkrahesit e votimit me “liste te hapur” kane parasysh nevojen popullore per te shprehur direkt vullnetin per deputetin e deshiruar prej tyre dhe kufizimin e vullnetit te kryetareve te partive, athere pse te mos kthehemi tek sistemi mazhoritar?
Se treti eshte domosdoshmeri qe votimi te jete nje proces sa me i thjeshte per votuesin, dhe ketu kam nje pyetje per ata qe perkrahin sistemin proporcional me liste te hapur. A e dine dhe e kane parasysh se si teknikisht, realizohet ky lloj votimi?