A rrezikohemi nga stuhitë diellore?

Stuhitë diellore e kërcënojnë Tokën çdo 100 vite dhe kjo po bëhet akoma më e shpeshtë.

Tashmë, shkencëtarët kanë paraqitur hartën e parë që tregon se cilat nga zonat e SHBA janë në rrezik për t’u goditur nga stuhi të mëdha diellore.

Harta është ndërtuar duke përdorur matje gjeometrike dhe të dhëna nga materiale magnetike nën Tokë. Në hartë tregohet se Minesota është në rrezik të madh nga materiali solar.

Stuhitë diellore kanë aftësinë të shkatërrojnë fushën magnetike të Tokës dhe të prishë rrjetet tona elektrike.

Zyrtarët kanë paralajmëruar se pulsi elektromagnetik nga rrezet diellore shkakton 2.6 miliardë dëme në të gjithë globin dhe t’i sjellë fundin civilizimit modern.

Gazet e nxehta çlirohen kur energjia magnetike udhëton përgjatë. Tokës Stuhitë diellore janë shpërthime të energjisë magnetike nga sipërfaqja e diellit.