Sëmundja e pashërueshme që po sulmon gratë: Është koha të dini simptomat

Këngëtarja Tony Braxton u shtrua me urgjencë në spital për shkak të sëmundjes së rrallë, Lupus. Përpara saj, Selena Gomez i habiti të gjithë kur deklaroi se vuan nga kjo sëmundje, dhe prej kohësh trajtohet me kura të ndryshme që ta mbajë nën kontroll.90% e të prekurve nga Lupus janë femra të moshave 15-24 vjeç. Sëmundja dëmton sistemin imunitar, i cili bëhet hiperaktiv duke shkatërruar edhe indet e shëndetshme të trupit. Është e pashërueshme; duhet të kurohesh gjithë jetën. Ende nuk është kuptuar përse Lupusi zhvillohet tek disa njerëz, megjithatë besohet se ndikohet nga gjenetika dhe njëkohësisht nga faktorë të jashtëm.

Nuk është e thjeshtë për mjekët të përcaktojnë simptomat e kësaj sëmundjeje, sepse ato ndryshojnë shumë nga njëri pacient tek tjetri. Sidoqoftë, kur disa prej këtyre shenjave shfaqen në një kohë, me gjasa kemi të bëjmë me Lupusin.

1. Ënjtje kyçesh dhe dhimbje
2. Irritim i lëkurës së fytyrës
3. Urinim me gjak
4. Dhimbje gjoksi
5. Gjendje e vazhdueshme këputjeje
6. Rënie flokësh
7. Gojë e hidhur
8. Humbje e kujtesës dhe bllokim i trurit
9. Çrregullime emocionale, si depresion, ankth

 0cf3f888bfc4df84bf614535f3883823 c043b77eeb85e25d60e7de4f6c46f773_xl