Thaçi dorëzon kërkesë zyrtare për ndriçimin e të gjitha masakrave në Kosovë

Në një konferencë për media si president i Kosovës, Hashim Thaçi ka kërkuar nga kryeprokurori i shtetit që të shtoi përpjekjet dhe të ndërmerr të gjitha veprimet e nevojshme juridike, për zbardhjen e krimeve të kryera gjatë luftës dhe të autorëve të tyre, në mënyrë që asnjë krim të mos mbetet i pazbuluar e aq më pak të mbetet tabu.
“Rastet e njohura të krimeve të rënda siç është masakra kundër familjes Jashari në Prekaz, masakra në Reçak, në Izbicë, në Abri të Epërme, në Krushë të Madhe, në Likoshan, në Mejë, në Dubravë, në Qyshk, në Lubeniq, në Grashticë, apo kudo tjetër në Kosovë, duhet të marrin trajtimin e duhur nga drejtësia”, thuhet ka thënë Thaçi në konferencën për Media.

Ai ka kërkuar nga kryeprokurori i shtetit që të ndërmerren të gjitha masat e parapara me ligj për të gjitha rastet e krimeve të kryera gjatë luftës. “Qytetarët e Republikës së Kosovës, me padurim presin zbardhjen e të gjitha krimeve të kryera në Kosovë dhe zbardhjen e të vërtetës”, ka thënë Thaçi, duke shtuar se shteti i Kosovës është duke u përgatitur për të ndjekur penalisht, në nivel ndërkombëtar, veprat e proporcioneve gjenocidale të regjimit të Milosheviqit.

“Besoj fuqishëm se drejtësia e vënë në vend në këto raste nuk do të thotë vetëm dënim për kryesit e veprave por do të sillte edhe ndjenjën e drejtësisë tek familjet e viktimave si dhe do të ndihmonte edhe rindërtimin e marrëdhënieve në mes në mes të gjithë qytetarëve të Republikës së Kosovës pa asnjë dallim”, ka theksuar ai.

Presidenti Thaçi ka vlerësuar se Institucionet e Kosovës do të ofrojnë mbështetje institucionale e buxhetore, përkrahje për shtimin e kapaciteteve si dhe çdo lloj përkrahjeje tjetër të nevojshme për të lehtësuar hapat që duhet ndërmarrë Zyra e Kryeprokurorit të Shtetit si dhe institucionet tjera relevante, për të hetuar dhe për të mbyllur këto dhe rastet tjera të krimeve të luftës.

“Gjithashtu, ju ftoj që të bashkëpunoni me individë dhe me institucione në Kosovë që kanë grumbulluar të dhëna për krimet e kryera në Kosovës, por edhe me institucione dhe organizata ndërkombëtare që veprojnë në Kosovë apo jashtë vendit tonë e me qëllim që të mblidhen sa më shumë fakte si dhe të ndiqen penalisht dhe të ekstradohen kur është nevoja të gjithë ata që kanë kryer krime lufte”, ka thënë ai. / transmeton Lajmi.net/