ALARMON NASA/ Akujt po shkrihen me shpejtësi !!

Sipas raportit të fundit të NASA-s, theksohet e sepse temperaturat në Arktik kanë shwnuar rritje prej 10 gradëve më të larta se normalja, kurse është zhdukur një pjesë e akullit në madhësinë e Floridës.

Erërat e ngrohta kanë shkaktuar shkrirja e pjesëve të mëdha të akullit nw Oqeanin Arktik dhe ka quar në ndarjen e pjesëve të akujve nga trupi kryesor, thuhet në raportin e hulumtim të NASA-s, tw publikuar këtë javë.

Sipas raportit, stuhi të ngrohta kanë përfshirë Arktikun dhe pjesët tjera polare, të njohura për temperaturat e ftohta.

Në disa vende, shkrirja e akullit ka arritur në 10 për qind. “Si rezultat i ciklonit, sasia e akullit në detin Barents dhe Kara, është ulur me 10 për qind dhe shkrirja ka lëvizur për në veri”, ka thënë Lynette Boisvert, autor i studimit të NASA-s.

Ai ka gjetur se në këtë stuhi, akulli hollë është shkrirë plotësisht, shkruan kosova press.

“Një vit, një tjetër rekord. Temperaturat e larta në vitin 2015 do të tejkalohet në vitin 2016”, tha sekretari i përgjithshëm i Organizatës Meteorologjike të Botës, Peteri Talas.

“Në pjesë të temperaturave të Arktikut rus ishin 6-7 gradë Celsius mbi mesataren afatgjate. Shumë rajone të tjera arktike dhe polare në Rusisë, Alaska dhe veriperëndim të Kanadasë janë të paktën tre gradë Celsius mbi mesataren”, tha ai.