‘Beteja e fundit’: Mijëra amerikanë nga 200 fise vendase bashkohen për të mbrojtur mjedisin

Aktivistët e mjedisit dhe amerikanët vendas nga 200 fisetë ndryshme indigjente janë përfshirë në një betejë të minutës së fundit për të ndaluar ndërtimin e një gazsjellësi në Dakota.

Mijëra protestues kanë ngritur kampe pranë Cannon Ball, në North Dakota, përballë policisë dhe kontraktuesve privatë të firmës. Kompania që do të ndërtojë  gazsjellësin në Dakota (DAPL) synon të vendosë tuba nën liqenin  Oahe, një liqen artificial i krijuar nga ushtria në lumin Misuri dhe burimi i vetëm i ujit të pijshëm në këmbë në zonë.https://youtu.be/VHAKmDUl9fYhttps://youtu.be/fB-yWIuSFkA

Në mesin e shumë parullave, mbi të gjithë kampin po fluturojnë disa flamujt amerikanë me kokë poshtë.

“Ne jemi në ankth…. ne jemi sulmuar nga policia dhe ushtria thjesht sepse kemi thënë: Jo, ne nuk duam një tubacion nën burimit tonë të ujit të pijshëm”, tha njëra nga protestueset.

Banorët mendojnë se gazsjellësi do të shkatërrojë komunitetet lokale.

“Gratë dhe fëmijët nuk ndihen të sigurt, për shkak të punëtorëve të naftës që jetojnë në “kampe njerëzore”, shtoi aktivistja.