Danimarka, vendi i parë i NATO-s që do rrisë shpenzimet ushtarake

Danimarka është e gatshme të rrisë shpenzimet ushtarake, tha kryeministri Lars Lokke Rasmussen, pas bisedës që zhvilloi me presidentin e zgjedhur të SHBA-së, Donald Trump.

Trump, gjatë fushatës, ka kritikuar vazhdimisht aleatët e NATO-s, duke thënë se nuk paguajnë mjaftueshëm për mbrojtjen e tyre.

Danimarka shpenzon në mbrojtje rreth 1.2 përqind të prodhimit të saj ekonomik, ashtu si edhe shumë vende të tjera të NATO-s.

Por, kjo shifër është larg objektivit prej 2% të vendosur nga NATO-ja.

Rasmussen tha se qeveria e tij po përgatitet për rritjen e shpenzimeve për ushtrinë dhe sigurinë kombëtare.

Pas zgjedhjes së Trumpit, shenja të ngjashëm kanë dhënë edhe Polonia dhe vende të tjera të Evropës.