Enver Hoxhaj nuk tërhiqet nga deklarata për Ramën

Ministrii Jashtëm i Kosovës Enver Hoxhaj ishte sot në një bashkëbisedim me studentët në Universitetin Europian të Tiranës.

Disa javë më parë shkaktoi një fortunë mediatike deklarata e ministrit të Jashtëm të Kosovës se Shqipëria nuk ka pse përzihet në marrëdhëniet Kosovë-Serbi, deklaratë që përkoi me një vizitë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, në Beograd.

Hoxhaj vazhdon ta mendojë kështu këtë çështjedhe e argumentoi mendimin e tij në Tiranë gjatë një bisede me studentët e Universitetit Europian të Tiranës mbajtur sot në mesditë. Ai tha qartë se deklarata e tij nuk është as kundër kryeministrit shqiptar dhe as një deklarate anti-shqiptare, por reflekton realitetin.

“Kur je në detyrën e ministrit të jashtëm nuk ke dhe nuk guxon të kesh pikpamje personale dhe as skema bardh e zi në analizën apo qëndrimin politik, je i detyruar t’a ushtrosh detyrën në mënyrën më neutrale të mundshme. Mendimi im është se çdo përmirësim i raporteve të Shqipërisëme Serbinë është në interesat dhe të Shqipërisë dhe të Kosovës, por ne i shohim marrëdhëniet e Kosovës me Serbinë të ndara prej Shqipërisë. Nuk e kanë kornizën e njëjtë. Çfarë Shqipëria bashkëpunon me Serbinë janë çështje bilaterale dhe çfarë Kosova synon të arrijë me Serbinë është po ashtu raport bilateral. Mandej unë e shoh fuqizimin e shtetit të Kosovës si fuqizim të Shqipërisë dhe të shqiptarëve,pasi faktori shqiptar në Ballkan si ngritjen më kulminante të tij e ka pasurngritjen e Kosovës si shtet i pavarur.

Deklarata ime që është bërë 2-3 ditë para se Rama të shkojë në Beograd ka të bëjë me pritshmëritë e Kosovës dhe ato janë këto; ne duam të anëtarësohemi me çdo kusht në OKB dhe ne dëshirojmë që dialogun me Serbinë ta përdorim si instrument për anëtarësim. Ky është edhe një realitet europian,pasi BE ka hap negociatat me Serbinë dhe në kapitullin 35 ka një kusht; që ajotë arrijë një marrëveshje ligjore me Kosovën para se të anëtarësohet në BE”,tha Hoxhaj duke iu përgjigjur pyetjes nga studentët.

Më tej ai sqaroi se ky qëndrim i tij nuk e zbeh rëndësinë e bashkëpunimit mes dy vendeve shqiptare duke e cilësuar Shqipërinë jo si fqinj, por si “vëllain binjak”.

“Emri dhe mbiemri im, e them jo nga pozitat e inferiotetit, por në pozitat e të barabartit, flet për atë që unë jam rritur në një familje që ka kultivuar një dashuri të veçantë për Shqipërinë, ashtu siç unë e kultivoj tek fëmijët e mi këtë dashuri për Shqipërinë. Por, kur je ministër i Jashtëm është si me qenë mjek, ti e bën atë që duhet në situata të caktuara dhe është një kontekst shumë intelektual pas që reflekton, por zanatin e ushtron menuanca ditore. Padyshim çdo qeveri e shtetit shqiptar këto 25 vjet është e merituar për atë çka është Kosova sot”, theksoi ministri i Kosovës.

Hoxhaj ishte në Tiranë për të promovuar librin e tij “Ngritja e një shteti”, që është sipas tij, një manual i politikës së jashtme duke marrë si shembull rastin e Kosovës, si rast unik të një shteti tëri dhe të vogël në përpjekjet për t’u njohur ndërkombëtarisht.

I pyetur se si e shihte marrëdhënien mes dy shteteve shqiptare pas 10-15 vitesh ai tha se nuk ka ndonjë ide, përveçse për veten e tij do të donte të ishte në jetën akademike në një universitet të Tiranës.