Kina urdhëron zyrtarisht miliona shtetas të dorëzojnë pasaportat

Miliona banorë në rajonin veriperëndimor të Kinës, Xinjiang, janë urdhëruar t’u dorëzojnë pasaportat e tyre policisë lokale, një lëvizje që Grupet e të drejtav e kanë konsideruar se është një sulm ndaj lirisë personale.

Urdhëri erdhi nga Zyra e Emigracionit dhe Sigurimit Publik më 19 tetor, dhe thoshte se pasaportat do të mbaheshin për shkak të një “kontrolli vjetor.”

Banorët të cilët dëshirojnë të udhëtojnë jashtë vendit do të duhet të kërkojë leje nga autoritetet lokale, thuhet në deklaratë. Ata që refuzojnë do t’u ndalohet të largohen nga vendi, shkruan “CNN”.

Xinjiang është një krahinë e ndarë etnikisht dhe është shtëpia e rreth 10 milion ujgurëve(popullsi etnike kineze kryesisht myslimane) dhe rreth tetë milionë kinezeve ‘Han’.

Nuk është dhënë arsye politike, megjithatë Ujgurët e Kongresit Botëror, një grup të drejtash me bazë në Gjermani, tha se ishte veprim i qëllimshëm për të kufizuar lëvizjet e popullsisë ujgur.