Po tani?

Nga Bledi Kasmi

U munduan të fshehin pesë kriteret e vendosura në Bruksel. Tentuan të manipulojnë opinionin sikur Bashkimi Europian i kishte hapur Negociatat për anëtarësimin e Shqipërisë në BE.

Lideri global shfaqej ngadhnjimtar që kishte rrëzuar bllokadën dhe se Negociatat jo vetëm që ishin hapur , por madje askush nuk kishte vendosur qoftë edhe një kusht të vetëm. Kaluan ditë në këtë batak për të ardhur tek qëndrimi i ndjeshëm i Gjermanisë. Kryetari i shumicës qeverisëse në Bundestag foli troç. Jo nga Berlini, por erdhi vetë në Tiranë, për ta dëgjuar të gjithë direkt nga konferenca e shtypit. Sepse kjo është edhe rruga më e mirë që të mos manipulohet mesazhi rrugës nga Berlini në Tiranë nga komentatorët llapaqenë të medias-qeveri.

CDU-CSU nuk do të pranojnë hapjen e negociatave për Shqipërinë. Arsyet janë ato që Rama do të donte të mos i dëgjonte të artikulara publiksht nga askush për një arsye shumë të thjeshtë, sepse qëndrimi gjerman është tërësisht politik. Ai bën përgjegjës direkt Ramën dhe qeverisjen e tij. Të shtatë kushtet e vendosura janë politike. Krichbaun tha dje se Gjermnia nuk i hap negociatat me Shqipërinë për shkak se janë bërë hapa pas në luftën ndaj drogës dhe krimit të Organizuar.

Ky qëndrim nënkupton se Europa e shikon sot Shqipërinë si një vend të drejtuar nga një organizatë kriminale, e cila nuk mund të jetë kurrsesi pjesë e Bashkimit Europian. Krichbaun tha se Gjermani nuk mund të pranojë të hapë Negociatat me një vend ku korrupsioni ka marrë përmasa të frikshme dhe është i shtrirë në të gjthë qeverisjen. Arkitekti kryesor i këtij sistemi nuk është askush tjetër përveç kreut të qeveisë. Berlini tha se nuk mund të pranojë që të inkriminuarit, përdhunuesit, trafikantët e drogës dhe të prostitutave të vijojë të mbajnë peng ligjin e dekirminalizmit dhe ata të jenë të paprekshëm sepse kreu i qeverisë kërkon të qeverisë me ta. Dhe e fundit, por edhe më e rëndësishmja në mesazhin politik të refuzimit të hapjes së Negociatave është rrëzimi i ëndrrës së Ramës që ti hapej rruga për grabitjen e zgjedhjeve parlamentare përmes manipulimeve.

Rama është dje i refuzuari dhe i izoluari i madh i Europës. Ai është identifikuar dje me gisht nga vendi lider i Bashkimit Europian si problemi kryesore që ka sot Shqipëria. Çfarë do të ndodhë tani? Ka vetëm dy zgjedhje; ose qytetarët e këtij vendi do të pranojnë të hanë bar dhe të mos shkelin parimet e organizatës kriminale të funksionimit të shtetit me ligjet e mafies, ose rruga tjetër është ajo e rrëzimit të kreut të organizatës kriminale për ti hapur rrugën anëtarësimit të vendit në BE.